A nem-alkoholos zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, néhány tünet azonban ekkor is gyanakvásra adhat okot.

A nem-alkoholos zsírmáj egy átfogó kifejezés arra az állapotra, amelyben az alkohol károsító hatása nélkül rakódik le túl sok zsír a májsejtekben. Az elsősorban a nyugati életvitelt kísérő jelenség okaira, rizikófaktoraira és felismerésének jelentőségére dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet.
Ezek a nem-alkoholos zsírmáj általános tünetei.

 

Amerikai felmérések szerint a nem-alkoholos zsírmáj olyan elterjedt betegség, hogy a népesség negyede küzd vele. Veszélye elsősorban abban áll, hogy kezeletlenül kialakulhat belőle a nem-alkoholos steatohepatitis, vagyis májgyulladás. Ennek későbbi fázisa a fibrózis, amikor az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de a szerv még képes normálisan funkcionálni. A legsúlyosabb állapot a májcirrózis, amely hosszú évek zsugorodása, hegesedése következtében alakul ki, és jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatához. Ez a folyamat nagyon hasonló az alkohol okozta májkárosodáshoz.

 

- A nem-alkoholos zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, illetve, ha mégis, akkor meglehetősen általánosakat. Mindenesetre az indokolatlan kimerültség és a has jobb felső részén megjelenő fájdalom, diszkomfort érzet mindenképpen olyan tünet, aminek okát ki kell vizsgálni – hangsúlyozza Németh doktornő. – Ha az állapot már előrehaladottabb, a tünetek is kifejezettebbekké válhatnak, a beteg felfigyelhet a felpuffadt hasra, a bőrfelszín alatt megvastagodott erekre, a kipirosodott tenyerekre, a bőr és a szemfehérje sárgaságára, valamint kimutatható a megnagyobbodott lép is.


Az elhízás és a cukorbetegség is rizikófaktor

 

Bár a zsírmáj kialakulásának pontos mechanizmusát még vizsgálják – egész pontosan azt, hogyan és miért alakulhat ki belőle cirrózis -, abban egyetértés van a szakértők közt, hogy vannak kiinduló okok, amelyek erősen hajlamosítanak a zsírmáj betegségre. Elsősorban ilyen a túlsúly és az elhízás – a kettő közt a felhalmozott zsír mennyisége a különbség.

 

Ide sorolható még az inzulin rezisztencia, a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség – amelyek az anyagcsere betegség különböző stádiumai. Ugyancsak erős hajlamosító tényező a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818452

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo