A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, fokozatos elbutulást jelent. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa azokra a korai jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek észlelése esetén részletesen ki kell vizsgálni a beteget, sok esetben el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

 

A demencia több típusa is ismert

(Gyógyszerészi gondozás rovat)


„Már a cipőfűzőm miatt is félek lehajolni, nehogy megfájduljon a derekam.”
„Nem merek nehezet emelni, mert az árt a gerincnek.”

 

Kresz Ábris, a Sherlock Rehab gyógytornásza, számos alkalommal hallott már ilyen és ehhez hasonló mondatokat derékfájással küzdő páciensektől. De fiatal, egészséges emberek esetén is előfordul, hogy azért kerülnek bizonyos sportokat, mozgásformákat, mert úgy vélik, az rosszat tesz a derekuknak. A szakember szerint önmagában az előrehajlás nem olyan veszélyes a gerincre nézve, mint ahogyan azt korábban gondolták, de mi a helyzet a nehéz tárgyak emelésével?

Az EU szakértői 117 anyag betiltását javasolják étrend-kiegészítőkben, a kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A Food Safety Magazine cikkére hivatkozva. Azt írták, hogy a kifogásolt anyagok listáját az Élelmiszerbiztonsági Ügynökségek vezetői állították össze, 26 tagállam szakértőinek segítségével, közölte még a HáziPatika.
A listára olyan anyagok kerültek fel, amelyek étrend-kiegészítőkben való felhasználását korlátozni vagy tiltani kellene a szakértők szerint. Ez alapján az alábbiak korlátlan fogyasztását tartják különösen veszélyesnek az egészségre nézve:

A magnézium alapvető fontosságú ásványi anyag, mely nem csak több száz enzim működését segíti elő, de a csontok és a fogak felépítésében is elengedhetetlen szerepet tölt be a kalcium mellett. Az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérnyomás egészséges tartományban tartásához is nagyban hozzájárul.

Az immunrendszer öregedése nagyban hozzájárul a szervek öregedéshez.
A fertőzésekre való fogékonyság, a rossz vakcinázási hatékonyság, az életkorral összefüggő betegségek kialakulása és a daganatok az öregedéssel járó veleszületett és adaptív immunrendszeri zavarokhoz immuneszencia) kapcsolódnak.

Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószer, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti. Az alkoholizmus ellen is jó lehet.

 

Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószernek is bizonyult, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írta a Guardian nyomán a Telex. Az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát – állítják a University College London kutatói. Az elhízás európai kongresszusán ismertetett tanulmány szerint a gyógyszer attól függetlenül jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, hogy mi volt a kezelt páciens kiinduló súlya vagy hogy mennyit fogyott a szemaglutiddal.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo