Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindnyájunk közös felelőssége, ami ágazatok közötti összefogást kíván, mondta az országos tisztifőorvos az európai antibiotikum nap és a november 18-24-én tartandó antibiotikum világhét kapcsán rendezett online tudományos ülésen pénteken.

Az OGYÉI Ellenőrzési Főigazgatóság által megjelentetett tájékoztató anyag ismerteti a közforgalmú gyógyszertárak tevékenységére vonatkozó szabályrendszert, hogy ezáltal is egységessé tegye a gyógyszertárak működését, segítve a gyógyszertárak belső minőségügyi rendszerének fejlesztését.

A retina olyan, mint egy „biológiai számítógép”, amelyben különböző típusú sejtek működnek együtt a vizuális ingerek feldolgozásában. Egy forradalmi, a vakságot okozó betegségben szenvedők éles látását visszaállító eljáráson dolgozik Roska Botond  neurobiológus.

E-mailes kommunikáció, a képek és leletek elektronikus megosztásának lehetősége, online időpontfoglalás és távkonzultáció – ezek a legfontosabb betegelvárások.

 

De vajon mikor és hogyan jut el a hazai egészségügy arra a szintre, hogy személyre szabott, mesterséges intelligencia által támogatott terápiák segítsék a gyógyulást?

Az utóbbi években jelentős módon felszaporodott az OGYÉI-be beérkező, autoimmun betegségek kezelésével kapcsolatos off-label engedélykérelmek száma. A közlemény e kérdéskört járja körbe, különös tekintettel a betegségspektrumra és a korszerű terápiás lehetőségekre.

 Az FDA március 30-án gyógyszerjelölti státuszba vette az AbbVie migrén megelőzésére szolgáló atogepant hatóanyagú orális CGRP receptor antagonista készítményét, melynek engedélyezése őszre várható.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo