Alig telik bele pár percbe, de ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához. Megkérdeztük a szakértőket, hogyan lehetne a legjobban kitakarítani az otthonunkat a járvány idején.

 

Milyen gyakran kell takarítani?

Mindennap. (A rendszeres takarítások között.) A tisztítókendők hatékonyak? Igen. Keressünk olyan spray-ket vagy tisztítókendőket, amiken az szerepel, hogy a kórokozók 99,9%-át elpusztítják.

Egy michigani háziorvos foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy mire ügyeljünk, ha élelmiszert vásárolunk a koronavírus-járvány idején. Mutatjuk a leghasznosabb tanácsokat.

A New York-i Vérellátó Központ megkezdi a felgyógyult Covid-19 betegek vérplazmájának gyűjtését, hogy az úgynevezett passzív immunizálással próbáljanak segíteni a súlyos állapotban lévő fertőzötteken. De pontosan mi is ennek a beavatkozásnak a lényege?

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.com

Az eddig ismertetett légúti panaszok mellett, úgy tűnik, sok betegnél emésztőrendszeri tüneteket is kivált a koronavírus.
Láz, végtagfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés - a koronavírus terjedése kapcsán eddig ezekre a tünetekre hívta fel a hatóság a figyelmet. A járvány miatt felállított kínai kutatócsoport szerint azonban sok betegnél különböző emésztőrendszeri tünetek is jelentkeztek. A vizsgálat szerint a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban a fertőzöttek felénél étvágytalanság és hasmenés is fellépett. Sőt, a betegek egy része fő panaszukként nevezték meg ezeket a tüneteket. A tanulmány emellett azt is kiemelte, hogy az emésztőrendszeri panaszokkal küzdők esetében sokkal hosszabb idő telt el az első tünetek jelentkezésétől a kórházi kezelésig, mint azoknál a koronavírusos betegeknél, akik elsősorban légúti panaszokat tapasztaltak. Ezek a betegek ráadásul kisebb arányban is gyógyultak meg, mint azok, akiknél a légúti tünetek voltak dominánsak.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.hu

Mire figyeljenek a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő, immunszupprimált és/vagy biológiai kezelésben részesülő betegek a koronavírus-járvány idején – a Magyar Gasztroenterológiai Társaság kérdések mentén fogalmazta meg ajánlásait a betegek részére.
A klinikai adatok alapján a fertőzés fő tünetei a láz, száraz köhögés, gyengeség, fáradtság, izomfájdalom és légszomj. Ritkábban ugyan, de előfordult hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás is. A koronavírus-család tagjai képesek légúti és gyomor-bél rendszeri tünetekkel járó megbetegedés kiváltására.

Két különböző vírus egyesíthette a genetikai anyagát, így jöhetett létre az egész világot letaroló új koronavírus – írja a The Conversation magazin cikkében Alexandre Hassanin biológus.

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo