A trombózis kivizsgálása során gyakran találkozni a D-dimer és az INR értékek fogalmával. Hogy miért fontos az ellenőrzésük, azt dr. Fehér Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászától kérdeztük meg.

 

*Főbb gyógynövény-gyógyszer interakciók A-Z-ig
*Leiden mutáció: mikor van szükség véralvadás-gátlásra
*Noac-kezelés megszakítása pitvarfibrilláló betegeknél

2025-től csak olyan gyógyszerész vezethet patikát, akinek gyógyszertár-üzemeltetési szakvizsgája is van. Lesz gyógyszerész, akinek 49 évesen kell iskolapadba ülnie, emlékeztet a VG.
A jövőben a korábbi nyolc szakirány helyett már csak három szakirányra lehet jelentkezni az orvosegyetemek gyógyszerészképző karain. A háromból a gyógyszertár-üzemeltetés és -vezetés szakirányhoz rendelnek kompetenciát is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 2025. január 1. után gyógyszertárat akar vezetni, ahhoz megfelelő szakvizsgával kell rendelkeznie.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: pharmaonline.hu

 

Az Oszaka Egyetem kutatói a Frontiers in Neuroscience folyóiratban számoltak be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményei szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését, írja a PharmaOnline.

Az év végi időszakban a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pitvarfibrillációk száma, de most, a Covid árnyékában ez még inkább így van. Nemcsak az ünnepi stressz, de az azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetnek.

Az elmúlt években lényegesen, 3-5-szörösére nőtt a téli hónapokban D-vitamint fogyasztók aránya. Azt már régóta tudjuk, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek.

A borderline személyiségzavar legfontosabb jellemzője az érzelmek szabá¬lyozásának, uralásának zavara. Ennek következtében gyakori a hangulati labilitás, a hangulati állapotok szélsőséges váltakozása, az impulzivitás és instabilitás, az önkép és önértékelés zavara, illetve bonyolult párkapcsola¬tok és egyéb személyes kapcsolatok kialakítása, annak minden nem kívánt következményével együtt.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo