A túlzott immunválasz lehet a felelős a szívizomgyulladásért azokban a ritka eseteiben, melyeket egyes fiatal férfiaknál észleltek az mRNS-oltások beadását követően.

Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaság közel 30 éve tünteti ki minden évben a legkorszerűbb készítményeket, melyek modern terápiás lehetőségekhez segítik hozzá a betegeket hazánkban. A rangos szakmai elismerést idén az AstraZeneca gyógyszere nyerte el (FORXIGA) mely a cukorbetegségben érintettek, valamint a szívelégtelenségben és az idült vesebetegségben szenvedők, összesen közel 2 millió magyar túlélési esélyeit és életminőségét javíthatja.

A 20. század közepéig nem léteztek tápanyagok tabletták, pirulák formájában - zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gabona és hús biztosították azokat az emberek számára. Manapság viszont mindenkinek lehetősége van a vitaminok pótlására, a különféle vitamin kapszulák, készítmények népszerűsége töretlen.

A demencia kialakulásának egyik feltételezett oka a 2-es típusú cukorbetegség. Kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy segíthetik-e csökkenteni a betegség megjelenésének kockázatát a kezeléséhez használt gyógyszerek.

Mindössze 36 munkatárssal hozták létre az OGYI-t, amely működése első éveiben is már számos feladatot megoldott.
Magyarországon a nagyipari gyógyszergyártás a XX. század első éveiben indult el, azonban 1927-ig a forgalomba került gyógyszerek, illetve hatóanyagaik minőségi ellenőrzése csak a gyógyszergyárak laboratóriumaiban zajlott. Ekkor alapították meg az Országos Közegészségügyi Intézetet, amelynek feladata lett a gyógyszerek minőségi vizsgálata, 1933-tól pedig kötelezővé tették a gyógyszerkészítmények törzskönyvezését.

A növényi alapú táplálkozás általában nagyon egészséges. Előfordulhat azonban, hogy néhány kulcsfontosságú vitaminból és ásványi anyagból hiány alakul ki a szervezetben, az állati eredetű élelmiszerekkel ugyanis néhány tápanyagot hatékonyabban lehet pótolni. De semmi pánik, van megoldás.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo