A kék színű LED-fény veszélyes, károsíthatja a szem retináját és megzavarhatja a természetes alvási ritmust - állapította meg a francia egészségügyi felügyelőtestület. Az ügynökség 400 oldalas jelentése többek között a LED-világításnak való állandó kitettség határértékének felülvizsgálatát javasolja. 
 
A hosszú élettartamú, energiahatékony és olcsó, fénykibocsátó diódákkal (LED) szerelt izzók az általános világítási piac felét egy évtized alatt bekebelezték, és a jövő év végére már a 60 százalékot is el fogják érni, az ipari előrejelzések szerint.

Támogatásmegvonás és a patikai pénztárnál sokkolódó anyukák – egy napilap szerint káosz van a tejfehérje-allergiás gyerekek számára felírt egyik legnépszerűbb tápszer körül szeptember 1-je óta. A korábbi 380 forint helyett egyéves kor fölött mostantól 1710 forintba kerül egy doboz tápszer, de az információhiány miatt több patikában is teljes áron, 3805 forintért árulják a terméket. Magyarországon pedig több tízezer család lehet érintett.

Kiemelten fontos a betegbiztonság növelése, és ez az állami szervek, a szakemberek és a betegek együttműködésével teremthető meg, hangsúlyozta több előadó egy konferencián Budapesten. A digitális megoldások növelik az ellátás biztonságát, és már most rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, csak jobban ki kellene használni őket. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőben még hatalmas technológiai robbanás várható, a betegbiztonság kiberbiztonsági kérdéssé válik, így mérlegelni kell majd a kockázati tényezőket is.
 
Forrás: pharmindex-online.hu
2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között ismét felméri az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
(OGYÉI) a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását, és pontos mérések segítségével meghatározza,
milyen gyakori hazánkban a túlsúly, az elhízás vagy épp az alultápláltság előfordulása.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2019.09.12-én az Európai Bizottság kezdeményezésére vizsgálatot indított a ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek nitrózamin szennyezésével kapcsolatban. 
A Svájci Gyógyszerhatóságtól bejelentést kaptak a hatóságok közötti gyors riasztási rendszeren keresztül,
miszerint kimutatható NDMA (N-nitrózó-dimetil-amin) - tartalmat mértek olyan gyógyszerek esetén, amelyek az 
gyik indiai hatóanyag-gyártó (Saraca Laboratories Limited) által gyártott ranitidin hatóanyagot tartalmazták.
A bőrgyógyászati probémák esetén a páciensek gyakran első körben gyógyszertárba látogatnak, így az ott
dolgozó szakemberek „elsődleges szűrőfunkciót” látnak el, éppen ezért kiemelt jelentősége van a probléma megfelelő körüljárásának a gyógyszertárban. A bőrgyógyászati problémákkal kapcsolatban azt találták, hogy a megfelelő hatóanyagú szer kiválasztásának leggyakrabban az az akadálya, hogy a gyógyszerész nem rendelkezik elegendő információval a beteg kórtörténetéről. Megfelelő kommunikációval orvosolható ez a probléma? A cikk hasznos ötleteket ad a gombás fertőzésekről való kommunikációhoz. 
 

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo