Grillezett gyümölcstől az olajos halig, mutatjuk, mivel élhetjük túl a hőségben a konyhai teendőket minimális főzéssel.
• Mindenkinek más a kedvenc étele, de az közös bennünk, hogy a kánikulában a lehető legkevesebb időt akarjuk a tűzhely mellett állva tölteni.
• A legtöbben nem is kívánják a súlyos ételeket a melegben, ez már jó kiindulópont ahhoz, hogy minimálisra faragjuk a főzéssel töltött időt.
• Még a desszertről sem kell lemondanunk a kánikulában, valószínűleg egy tál friss gyümölcsnél frissítőbbet nem is ehetnénk.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: marieclaire.hu

 

Ha valaki cukorbetegséggel küzd, jól tudja, hogy vigyáznia kell a gyors felszívódású szénhidrátokkal, hiszen azok gyorsan és nagy mértékben emelik meg a vércukorszintet. De vajon mi a helyzet a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökkel? Melyeket szabad fogyasztani és melyekkel érdemes vigyázni? A kérdést Vajdovich Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa válaszolta meg. A Cukorbetegközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy mivel mindenki más, érdemes kitapasztalni, kinek, mikor, milyen formában és mennyi gyümölcs bevitele nem okoz még kiugró vércukorszint emelkedést.

Napjainkban a párok többnyire kénytelenek tudatosan készülni a gyermekvállalásra. Ez azonban nem csak az anyagi természetű gondok miatt van így: a környezeti ártalmak nyomán a test sokszor támogatásra szorul ahhoz, hogy egy ilyen jelentős kihívást felvállaljon. Körültekintőnek kell lenni, hiszen a felkészülést is sok tényező befolyásolhatja.

A bőrrák a testen bárhol kifejlődhet, még olyan helyeken is, amelyeket nemigen szoktunk ellenőrizni, így például a köröm alatt és a fejbőrön. Ugyancsak „láthatatlannak” tűnik a laikusok számára az a melatonikus melanóma, ami nem jár színváltozással. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint az éves anyajegyszűrés jelentősége többek közt abban áll, hogy ennek során minden testtájat alaposan áttekintenek. Erről részletesebben lehet olvasni a cikkben. 

A gyógyszerhamisítás elleni, az eddiginél is hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet gyártók, forgalmazók és hatóságok csütörtökön írtak alá Budapesten, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székházában. A megállapodásban rögzített vállalások célja a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezése, illetve felszámolása. 

Nem kis szakmai problémát okozott a FoNo VIII. bevezetése, mind az orvosoknak, mind a gyógyszerészeknek. Az elmúlt több mint 2 év tapasztalatait, és a jövőbeli – már tudható, vagy elindított – változásait foglaljuk össze.

 

A gyógyszerészek általános tapasztalatai szerint a magisztrális gyógyszerkészítmények forgalma adott gyógyszertárban nagyban függ attól, hogy a körzetben van-e olyan kórház, szakrendelő, körzeti rendelő, ahol az orvosok több, egyénre szabott készítményt rendelnek.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo