Prediabétesz: ezt teheti ellene

 

Nemcsak magát a diabéteszt, hanem a megelőző állapotot is komolyan kell venni. Kezelés nélkül ugyanis könnyen 2-es típusú cukorbetegség lehet a vége. A Cukorbetegközpont diabetológusa, Dr. Borús Hajnal tanácsaival viszont elkerülhetjük, hogy nagyobb baj legyen. 

Az utóbbi években egyre többen kezdtek kalciumot szedni, hogy megelőzzék a csontritkulást. Kutatók érdekes eredményekre jutottak.
A szájon át szedhető kalcium az enyhe vagy közepes aortaszűkületben szenvedő idős betegeknél nagyobb eséllyel vezethet aortabillentyű-cseréhez, és halálhoz egy friss kutatás szerint - írja a Medscape. A tanulmányt a Heart című online folyóiratban április 25-én tették közzé.

Eltérő módon jelzik a fájdalmat a gerincvelő neuronjai a nők és a férfiak szervezetében - állapította meg egy új tanulmány. A felfedezés új utakat nyithat a krónikus fájdalom kezelésében, amelyről ismert, hogy nagyobb arányban érinti a nőket.

A Southmead Kórház sebészei egy aprócska mély agyi stimulációs (DBS) készüléket használtak a Parkinson-kór által okozott rendellenes agysejtminták felülírására.

A szépségápoló termékek árnyoldala a kozmetikumok mellékhatása. Az egészségöntudat fejlődésével párosuló egyre növekvő kozmetikai felhasználás együtt jár biztonságosságuk jogosan elvárt fokozott igényével. A cikk sorra veszi a kozmetikumok életciklusa során biztonságosságuk három fő pillérét, a szabályozást, a „felelős személy” felelősségét, a felhasználói szemléletet. Említést tesz az egységesen, minden kozmetikumra érvényes alapkövetelményről és a biztosítása érdekében hozott szabályozási elemekről. Kiemelt példákon nyomon követi az egészségügyi szabályozás jól érzékelhető szigorodását, különösen az utóbbi években.

Magyarország a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében közepesen fertőzött országnak számít Európában, fontos gondolni a védekezésre!
A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zóna.
A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást - kullancsencephalitist - okozhat.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo