A hagyományoknak megfelelően idén is Gyógyszerész Köztestületi Napok keretében, 2019. december 6-án a Danubius Hotel Arenában került sor a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Pharmacia Alapítvány és az EGIS Gyógyszergyár által alapított kitüntetések átadására. Ezúton is gratulálunk a kitüntetetteknek!

 

A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA ARANYÉRME a magyar gyógyszerészetért kifejtett kimagasló tevékenység, a példaértékű aktivitású életmű elismeréseként adományozható.

 

2019-ben az MGYK Országos Elnöksége a díjat dr. Melczer Mária Ágnesnek adományozza.

 

Dr. Melczer Mária Ágnes a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1971-ben szerezte diplomáját, majd 1981-ben szakvizsgát tett. Pályáját a Békés Megyei Tanács Gyógyszertári Központjában kezdte beosztott gyógyszerészként, majd vezetői beosztásban dolgozott. 1996-ban privatizálta a békéscsabai „Isteni Gondviselés Gyógyszertárat”, azóta folytatja magángyógyszerészként hivatását. 1994 óta meghatározó szerepet vállalt a Magyar Gyógyszerészi Kamarában. 1994-2002 között a Békés megyei szervezet elnökeként, 2002-2006 között alelnökként és az országos Etikai Bizottság tagjaként tevékenykedett, majd 2006 óta ismét elnökként képviseli a megye gyógyszerészeinek érdekeit.

 

Egészségügyi Miniszteri Dicséretben részesült 1999-ben, 2003-ban Pro Sanitate emlékérmet kapott, majd 2007-ben elnyerte a Batthnyányi-Strattman László díjat is.

 

A gyógyszertárral egy épületben is lakik, így kvázi 24 órás szolgálatra is alkalma adódik. Hitvallása szerint: „Az etikus, hagyományokon alapuló gyógyszerészetben hisz, mely a beteg, elesett ember szolgálatában teljesedik ki.” A helyi közösséget nem csak gyógyszerészként, de mint az evangélikus egyház presbitere, jegyzője is szolgálja.

 

PRO PHARMACIE DÍJ

 

A Pharmacia Alapítvány kurtatóriuma idén a díjat prof. dr. Marton Sylvának ítélte.

Prof. dr. Marton Sylvia 1972-ben szerzett gyógyszerész diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Egy évig dolgozott a Chinoin Gyógyszergyárban kihelyezett munkatársaként, majd a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében folytatta munkáját, ahol 2013-ig magyar és angol nyelven is képezte a gyógyszerészhallgatókat. Részt vett új tantárgyak beindításában, a szakképzés és a kötelező továbbképzés rendszerének elindításában. Egyetemi kutatóként kutatási témája elsősorban a módosított hatóanyagleadó rendszerek voltak, mint például a TTS rendszerek publikáció, közleményei is ezen területhez kötődnek.

 

A Magyar Gyógyszerész Kamara alapító tagja, 17 évig választott elnökségi tag volt. Megalapítója és elnöke volt az Oktatási Bizottságnak, valamint folyamatosan budapesti és országos küldöttként is tevékenykedett. Jelenleg a Felügyelő Bizottság tagja. Mindig lelkesen és odaadóan képviselte a gyógyszerészek érdekeit.

 

 

PRO PRAXIS PHARMACIAE

A díj a pályakezdő gyógyszerészek hivatás iránti elkötelezettségének, szakmai fejlődésének és eredményes gyakorlati tevékenységének elismerésére adományozható. Évente öt fiatal gyógyszerész nyerheti el.

Az idei év díjazottai:

 

 

Juhászné dr. Fejes Viktória, a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház klinikai gyógyszerésze. A LIV. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen a „Rövidbél-szindrómás betegek orális rehidráló terápiájának fejlesztése” című előadásával abszolút I. helyezést ért el.

 

Dr. Kőhegyi Judit, a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze, a 2019. évi Rozsnyai Mátyás Emlékverseny „Közforgalmú gyógyszerellátás” terület I. helyezettje.

Dr. Lőrik Marcell, a bábolnai Mária Gyógyszertár szakgyógyszerésze, a Kamara Közgazdasági Munkabizottsága és az országos Felügyelő Bizottság tagja.

 

Dr. Tamás Bianka, a győrújbaráti Erzsébet Gyógyszertár szakgyógyszerésze, a Győr-Moson-Sopron megyei FIGYOK aktív tagja.

Dr. Virágné dr. Vizdák Mária, a mezőtúri újvárosi gyógyszertár szakgyógyszerésze.

 

 

A PRO HOMINE NOBILE PHARMACIAE

a magyar gyógyszerészetért kifejtett kiemelkedő szakmai és közéleti tevékenység elismerésére adományozható. Ezt az elismerést is évente öt fő nyerheti el.

 

Az idei év díjazottai:

 

Dr. Czikray Tamás, a kondorosi gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze, a Kamara országos Felügyelő Bizottságának tagja.

 

 

 

Dr. Rőczey Norbert, a szolnoki Szent Miklós Gyógyszertár vezetője, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet elnöke volt több cikluson át. A megyei gyógyszerészek érdekképviselőjeként kiváló kapcsolatot alakított ki a megyei önkormányzattal és a szakmai szervezetekkel, megalapozott szakmai érvekkel védte a gyógyszerészek érdekeit országos fórumokon. Az országos és Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kamara dr. Rőczey Norbert szakmai munkáját, aktív vezetői tevékenységét e díjjal is el kívánja ismerni.

 

Dr. Serhalné dr. Juni Emília, a veszprémi Cholnoky Ferenc kórház intézeti főgyógyszerésze, az MGYK Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének több cikluson át elnökségi tagja.

 

Sramkó Györgyné dr., született Keresztes Klára, a Vas Megyei Gyógyszertári Központ galenusi laborjának, majd a jáki patika vezetője volt évtizedeken át. A mai napig aktív közforgalomban dolgozó gyógyszerész.

 

Dr. Télessy István Gábor a bagi Generáció Patika személyi jogos gyógyszerésze, az SZTE és PTE címzetes docense, a Gyógyszerellátási Gyógyszerészeti Szakmai Kollégiumnak, majd Tagozatnak az elnöke.

 

A TANTUS AMOR OPERIS PHARMACIAE

elismerés a gyógyszerészi pálya szeretetéért, kiemelkedő szakmai tevékenység elismeréseként, példamutató életműért adományozható. Évente öt fő nyerheti el, nyugállományba vonuláskor, 60. születésnapon és/vagy az azt követő 5 évenkénti születésnapok alkalmából.

Az idei év díjazottai:

 

Dr. Burgetti Lászlóné dr., született Pálmai Anikó, a halásztelki Szent Erzsébet Gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze.

 

Hanyecz Imréné dr., született Szabó Mária Ilona, a marcali Hársfa Patika volt személyi jogos gyógyszerésze.

 

Dr. Koroknay László, a lébényi gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze, idén 80 éves.

 

Pecze Miklósné dr., született Tóth Erzsébet a karcagi Oroszlán Gyógyszertár volt személyi jogos gyógyszerésze.

 

Spieglné dr. Berinszki Zsuzsa, a pilisi Family Gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze

 

Az EGIS és az MGYK által a 2016-os Patikanapon alapított "Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díj"-at a gyógyszerészi gondozás területén végzett kiemelkedő munkájáért adományozzák. Odaítéléséről a Területi Elnökök értekezlete dönt.

Az EGIS támogatásával az I. helyen díjazott 250 000 forintot, a II. helyezett 200 000 forintot a III. helyezett pedig 150 000 forintot is kap az oklevéllel.

Az oklevelet idén dr. Újfalussy Györgyné, az EGIS Kormánykapcsolatokért felelős igazgatója és dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke adták át.

 

A Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díj I. helyezettje 2019-ben dr. Keller Tamásné dr. Umhauser Anna, a szigetszentmiklósi Mellisa gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze.

 

A Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díj II. helyezettje 2019-ben dr. Somogyi Orsolya, a rácalmási Patika 52 Gyógyszertár gyógyszerésznője.

 

A Kiváló Gyógyszerészi Gondozásért Díj III. helyezettje 2019-ben Gőtze Endréné dr. Sólyom Ildikó gyógyszerésznő, a budapesti Belvárosi gyógyszertárd személyi jogos gyógyszerésze.

 

 Gőtze Endréné dr. Sólyom Ildikó

 

Az EGIS és az MGYK 2017-ben a gyógyszertári asszisztensek, szakasszisztensek munkájának elismerésére is alapított pályázat útján elnyerhető díjat. A díj megnevezése: „Kiváló Gyógyszertári Asszisztensi Díj”, amelyet a szakma iránti elhivatottságáért és empatikus magatartásáért adományozzák, és a szabályzat értelmében minden évben maximum 6 pályázó nyerheti el. A pályázat elbírálását a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara bevonásával végzi a Területi Elnökök Értekezlete. A díjazottak az oklevéllel együtt 100 000 forintos pénzjutalmat is kapnak. Az oklevelet dr. Újfalussy Györgyné, az EGIS Kormánykapcsolatokért felelős igazgatója és dr. Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke adták át.

 

A 2019-es év díjazottjai:

 

Dr. Fodor Andrásné, a debreceni Thaly Kálmán Gyógyszertár szakasszisztense,

 

Ivádyné Érsek Márta, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház Intézeti Gyógyszertár szakasszisztense,

 

Mészár Margit, a gyomaendrődi Aranysas gyógyszertár szakasszisztense,

 

Pintérné Kiss Mária, a karcagi Oroszlán gyógyszertár szakasszisztense,

 

Póka Miklósné, a gyöngyösi BENU Gyógyszertár Gyöngyös Mixtura Gyógyszertár szakasszisztense,

 

Vizes Beáta – a soproni Segítő Mária Gyógyszertár szakasszisztense.

 

 

Forrás: mgyk.hu

Fotók: dr. Nagy Vilmos és Papp Tímea

 

A KITÜNTETTEKNEK GRATULÁLUNK!

 

Dr. El Koulali Zakariás az új országos tiszti főgyógyszerészDr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója december elsejei hatállyal kinevezte dr. El Koulali Zakariást az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztály új főosztályvezetőjévé, aki az országos tiszti főgyógyszerészi teendőket is ellátja.

 

El Koulali Zakariás 2005-ben szerzett gyógyszerészi diplomát a Budapesti Semmelweis Egyetemen. Gyógyszerellátási gyógyszerészet szakképesítéssel rendelkezik. Gyógyszerész-közgazdász másoddiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte 2015-ben.

2005-től közforgalmú gyógyszertárban dolgozott 2016-ig, amikor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tisztigyógyszerészeti Főosztályára került. 2017 februárjától vezeti a Közép-magyarországi régiót és 2018 júniusától megbízott főosztályvezetőként irányította a Tisztigyógyszerészeti Főosztályt is.

 

Gyógyszerész feleségével közösen nevelik négy gyermeküket.

 

Kinevezéséhez a Kamara nevében is gratulál és tevékenységéhez sok sikert kíván

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

Dr. Botz LajosDr. Botz Lajos egyetemi tanárt bízta meg dr. Miseta Attila rektor a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának (PTE GYTK) vezetésével 2019. május 15-től. A PTE GYTK Kari Tanácsa 2019. május 6-ai ülésén 18 igennel, és 2 tartózkodással támogatta dr. Botz Lajos pályázatát.

magyosz dr orban istvan emlekeremA Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére 2009-ben emlékérmet alapított. Az emlékérem Dr. Orbán István, a MAGYOSZ alapító elnökének nevét viseli. Az elismerést hárman kapták meg az idei évben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) május 10-i éves rendes közgyűlésén.

A magyar gyógyszerészetért kifejtett kimagasló tevékenység, példaértékű aktivitású életmű elismeréseként adományozható. 2018-ban az Országos Elnökség a díjat Balog Zoltán volt emberi erőforrások miniszternek és Szarvadyné dr. Szentiványi Zsuzsának ítélte oda.

Jubileumi díszoklevél átadásaA 75, 70, 60 és 50 éve végzett gyógyszerészek vehettek át platina, rubin, gyémánt és arany díszdiplomát a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) ünnepi ülésén. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott rendezvényen Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes és Dr. Zelkó Romána dékán nyújtották át az okleveleket a 107 jubilánsnak.

„Ideje van a szólásnak és ideje a szeretetnek” – mondta Dr. Zelkó Romána hozzátéve, hogy az ünnepség célja elismerést és tiszteletet kifejezni a jubilánsok iránt. Dr. Csempesz Ferenc egyetemi docens, aki közel három évtizeden keresztül látta el a gyógyszerészhallgatók kolloidika tantárgyának oktatását, tantárgyfelelősi pozícióját, valamint a Kari Tanács tagjaként is tevékenykedett, több évtizedes munkája elismeréseként a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át az ünnepségen.

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo