Rozsnyay Emlekverseny2019. május 10-12. között, Berekfürdőn került megrendezésre az LIV. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny, melyen 19 fiatal gyógyszerész előadása közül választotta ki a zsűri a legjobb három-károm közforgalmú gyógyszerellátási és kórházi gyógyszerészeti területről érkezett témát.

 

Közforgalmú gyógyszerellátási területen:


I. helyezett: Kőhegyi Judit (Csongrád megye) - Az allergiás rhinitis gyógyszeres kezelése, gyógyszerészi gondozása
II. helyezett: Árvai István (Budapest) - Gyógyszerfejlesztés az epilepsziás betegek prehospitalis terápiájában
III. helyezett: Rokszin Ildikó (Békés megye) - Magisztrális gyógyszerkészítés kenőcskeverő rendszerek használatával a közforgalomban

Területi Elnökök Értekezlete Lillafüreden - 2019.03.21Az MGYK elnöksége 2019. március 21-én tartotta a Területi Elnökök Értekezletével (TEÉ) összevont ülését a lillafüredi Hunguest Hotel Palota szállóban. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette, mindkét testület tagjai végig határozatképes számban voltak jelen.

 

Az MGYK XI. Vándorgyűlése nyitó rendezvényeként került sor az MGYK elnöksége és a TEÉ összevont ülésére. A napirend elfogadása után dr. Hankó Zoltán a legutóbbi TEÉ összejövetel óta eltelt kamarai eseményekről adott tájékoztatást. (Mivel a legutóbbi TEÉ ülés február 14-én volt, az elnökségi ülés pedig február 22-én, a két időpont közötti eseményeket újra ismertette az elnök.)

dr. Hankó Zoltán - az MGYK elnöke „A termodinamika II. főtétele szerint azok a rendezett rendszerek, amelyeket magukra hagynak, rendezetlenné válnak” – mondta dr. Hankó Zoltán, aki az említett megállapítást a gyógyszerellátásra is vonatkoztatta a Vándorgyűlés szombati napján elhangzott előadásában.

A Vándorgyűlés szombati programja dr. Nyíri László, az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnöke és dr. Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott köszöntő szavaival vette kezdetét. Dr. Nyíri László annak a reményének adott hangot, hogy remélhetőleg sikerül megbeszélni közös dolgainkat. Megismételt egy korábbi interjúban már elhangzott mondatot, miszerint nem biznisz-konferenciát szerveztek, végezetül pedig kitért a kamarai munka fontosságára. Dr. Demeter Ervin – aki nyolc éve vezeti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt – a megyéről osztott meg néhány információt és felhívta a figyelmet arra, hogy már nem igaz, hogy minél keletebbre megyünk, annál szegényebb régióval találkozhatunk. Örömének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a Kamara Lillafüredet választotta a rendezvény helyszínéül, majd jó tanácskozást kívánt.

Dr. Nyíri László - dr. Nyíri László, a MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnökeAz idei Vándorgyűlést az MGYK országos elnöksége és az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete közösen szervezte. Az összejövetel első napján – immáron hagyományosan – a részvevők a vendéglátó megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel találkoztak.

A rendezvény az országos elnökség és a Területi Elnökök Értekezlete közös értekezletével vette kezdetét március 21-én délelőtt a Miskolc-Lillafüreden, a Hunguest Hotel Palota szállóban. (Az erről szóló beszámolónkat hamarosan olvashatják honlapunkon.) Ezt követően a részvevők Borsod-Abaúj-Zemplén megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel találkoztak.

Prof. dr. Paál Tamás - az MGYK Etikai Kollégiumának elnökeA Vándorgyűlés utolsó szekciójában, szombat délután a kamarai munkával, feladatokkal, célokkal kapcsolatos témák kerültük középpontba.

Szombat délután dr. Süle András előadása után a Közös dolgaink című blokk következett. Prof. dr. Paál Tamás, az MGYK Etikai Kollégiumának elnöke nyitotta a sort. Mint mondta, már hagyomány, hogy be kell számolni az etikai ügyekről a különböző kamarai rendezvényeken.

Előadása első részében a tavalyi év ügyeiről számolt be. Ismertette a fontosabb adatokat, kiemelve, hogy az etikai ügyek döntő többsége OGYÉI határozatok után született. Közös dolgainkEzt követően az etikai bizottságok által hozott határozatokat formai szempontból elemezte. Az elsőfokú határozatok alakisága általában megfelelő, egyre több a kitöltött formanyomtatvány – hangzott el, ugyanakkor hiányosságok is tapasztalhatók, amelyeket röviden ismertetett.

Mráz Ágoston Sámuel - politológus, a Nézőpont Csoport vezetőjeA gyógyszertárakkal kapcsolatban legfontosabb a nemzeti tulajdon – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a Vándorgyűlés péntek délutáni programjában elhangzott előadásában.

A Vándorgyűlést megtisztelte Mráz Ágoston Sámuel ismert politológus, akinek „A hazai gyógyszerpiac politológus szemmel” című előadása nagy érdeklődést váltott ki, a hallgatóság megtöltötte a Hunguest Hotel Palota konferenciatermét. „Az ember politológusként mit mondjon a gyógyszerpiacról?”

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2

elogo