zsuzsaSzarvadyné dr. Szentiványi Zsuzsa
(1951-2021)
szakgyógyszerész



Az 1951-ben született Szentiványi Zsuzsa iskolai tanulmányai során egyenes úton, 1969-ben felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. 1974-ben vehette át gyógyszerész diplomáját az Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Az egyetemi évei alatt már hallgató társai is megtapasztalhatták pontosságát, rend szeretetét és önzetlen segítőkészségét.

 


Végzett gyógyszerészként a Chinoin Gyógyszervegyészeti Gyár gyógyszertechnológiai kutató részlegében helyezkedett el. Nyolc évet töltött itt, ahol szorgalma és rátermettsége eredményeként szakvizsgát szerzett gyógyszertechnológiából, majd 1979-ben tudományos munkája elismeréseként gyógyszerész doktorrá avatta az Egyetem ugyanebből a témakörből. Ezt követően gyógyszerész doktorként a Pharmafontana Galenusi laboratóriumában dolgozott, majd családi kötelezettsége miatt, hivatalos útra külföldre utazott.


Az 1989-ben alakult Magyar Gyógyszerészi Kamarának alapító tagja. 1997-ben tért vissza külföldről, és ekkor a Magyar Gyógyszerész Kamara Budapesti Szervezete Hivatalának vezetője lett.
A Hivatal ebben az időben alakult hivatallá, amit Zsuzsa nagy lelkesedéssel és hivatása iránti elkötelezettséggel szervezett meg. Az irodát és a munkarendet szívét-lelkét beleadva alakította ki és így vált a gyógyszerészeket szolgáló és segítő intézménnyé. Ezt az odaadást 21 éves szolgálati idejében végig megőrizte. Valódi, hiteles szolgálatot teljesített! Mindent megtett azért, hogy a gyógyszerészetnek, mint hívatásnak elismerést szerezzen a társadalom minden rétegében. Támogatta és biztatta kollégáit, hogy szakmájukat úgy végezzék, hogy kölcsönösen segítsék egymást, ismerjék el egymás munkáját, gondjaikkal egységesen lépjenek fel.


Az eltelt időszakban erejét, idejét nem kímélve, fáradhatatlanul dolgozott a Hivatal élén. A több, mint kétezer budapesti gyógyszerésszel hihetetlen széles körű személyes kapcsolatot épített ki. Kollégái nagyon hamar ráéreztek, hogy Zsuzsához nem csak a kamarai ügyekkel és kérdésekkel lehet fordulni tanácsért, segítségért, eligazításért, hanem gyógyszerészet minden területe – akár gyógyszertári, akár gyógyszeripari, akár államigazgatási - szakmai és jogszabályi kérdésekkel is hozzá fordulhatnak. A Budapesti Hivatalt gyógyszerészi információs központtá alakította. A budapesti gyógyszerészek a munkáját elismeréssel és bizalommal fogadták, mert mindenkihez tisztelettel, emberségesen és szeretettel fordult.

 

A hivatali munkája mellett szívügye volt a bizottságok és a szeretett alapítványok - Fővárosi Gyógyszerészekért Nyugdíjas Alapítvány, a Budapesti Gyógyszerészekért Alapítvány, valamint a Fiatal Gyógyszerészekért Alapítvány - támogatása.


És, hogy még ne legyen elég ennyi feladatot végezni, aktívan – a Kamara és gyógyszerészet iránti elhivatottságból - részt vett az országos Hivatal munkájában is. Országos kamarai rendezvényt Zsuzsa nélkül nem rendeztek. Akár küldöttgyűlés, akár szakmai kongresszust is szerveztek, nagy segítséget adott az előkészítésben, a lebonyolításban és e rendezvények dokumentálásában is.


A Kamara 2018-ban a fáradhatatlan önzetlen és mindig pontos, szakszerű munkáját a legmagasabb kamrai kitüntetéssel

a Magyar Gyógyszerészi Kamara Aranyérmével ismerte el.

 

Zsuzsa, rá jellemzően fogadta a hírt, „…engem akartok kitüntetni az Aranyéremmel, no nem, nem vagyok én méltó erre….”.


Kedves Zsuzsa!

Együtt találtuk meg a Budapesti Szervezet jelmondatát:


„Ésszel, hittel, akarattal és tisztességesen tudjuk céljainkat elérni!”


Te így éltél, így mutattál nekünk példát és ezt hagytad ránk örökül. Emlékedet megőrizzük, az örökséged tovább visszük.


„Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért- az megmarad.”

(Szabó Magda)


Isten Veled! Nyugodj békében!


Budapest, 2021. november 23.

 

Dr. Hetényi László

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818798

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo