Koronavírus kamarai tájékoztató 60.



A tavaly november 24-én megjelent eddigi utolsó koronavírus tájékoztatót követően ugyan történtek a gyógyszerészetet is érintő események a járvánnyal kapcsolatban, azonban ezekről a megfelelő tájékoztatást – azok általános jellegére tekintettel – a koronavírustájékoztatóktól függetlenül biztosítottuk. Az elmúlt napokban azonban történt néhány olyan esemény, amely miatt a soron következő tájékoztató elkészítése indokolttá vált.



Az alábbiakban közöltek figyelembevételét kérem és javasolom valamennyi gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.


1. Gyógyszerészek és asszisztensek pótlólagos vakcinálása

Az egészségügyi dolgozók számára első helyen biztosított vakcinálás lehetőségével sok gyógyszerész és asszisztens élt, ugyanakkor különböző okok miatt többen lemaradtak erről a lehetőségről, pedig ők is be szeretnék adatni maguknak a védőoltást. Vannak olyan megyék, ahol a pótlólagos vakcinálásuk zökkenőmentes, de több olyan jelzést is kaptunk, mely szerint ez akadozik. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól kapott tájékoztatás szerint az NNK minden oltópontnak és minden háziorvosnak levelet írt, melyben kéri, hogy minden olyan egészségügyi dolgozót, aki valamilyen oknál fogva eddig nem kapta meg a védőoltást, a jelentkezését követően – lehetőleg minél hamarabb – oltsanak be. Így azt kérem minden egészségügyi dolgozó (gyógyszertárban dolgozó) gyógyszerésztől és asszisztenstől, aki még nem kapta meg az első oltását, hogy a hét elején jelentkezzen be a háziorvosánál vagy a legközelebbi oltóponton.


2. A gyógyszertárak nyitva tartására vonatkozó rendelkezések

A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról a Magyar Közlöny ez évi 36. számában jelent meg. A rendelet nem említi a rendelet hatálya alatt nyitva tartható egységek között a gyógyszertárakat, de az 1. § (1) bekezdésében egyértelműsíti, hogy „A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet (…) az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni”. A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet viszont nevesíti a gyógyszertárakat, így a gyógyszertárak nyitva tartására vonatkozó eddigi szabályok nem változnak.


3. Nagykereskedői készletek

Március 4-én (pénteken) a Kamarában egyeztetést folytattunk a nagykereskedők vezető képviselőivel, akik megerősítették, hogy megfelelő gyógyszerkészletekkel rendelkeznek, így a járványhelyzet súlyosbodása esetén is biztosított az ellátás. Emiatt a gyógyszertárak feltöltő készletezése nem indokolt. Néhány napon belül a maszk-ellátás is rendeződni fog.


4. A Favipiravir az alapellátásban is alkalmazható

Az elmúlt napokban több híradás is megjelent arról a régen várt döntésről, hogy a favipiravirt a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré nyilvánították Covid-19 fertőzötteknek.

- A Favipiravir EGIS 200 mg filmtabletta igazoltan Covid-19 pozitív betegeknek orvos által papírvényre és e-receptre írható fel és gyógyszertárban vénykötelesként kiváltható gyógyszer, a gyógyszer expediálásához gyógyszerész részvétele kötelező;

- a gyógyszer expediálásának EESZT-ben történő dokumentálása kötelező;

- a favipiravir off label gyógyszerként alkalmazható a Covid-19 betegeknek; orvosnak és gyógyszerésznek is csak vény ellenében szolgáltatható ki;

- az adagolásra vonatkozóan az alkalmazási előiratban és a betegtájékoztatóban foglaltak az irányadók;

- az alkalmazásához kapcsolódó potenciális mellékhatások miatt a gyógyszer kiváltásához kapcsolódóan beteg-beleegyező nyilatkozat kitöltése és aláírása is indokolt;

- mivel a Favipiravir EGIS 200 mg filmtablettát az állam a gyártó cégtől megvásárolta, így fogyasztói ára és térítési díja is 0 (nulla) forint; ehhez kapcsolódóan

- az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a Kamara elnöke előzetesen megállapodott, hogy a rendkívüli körülményekre tekintettel a gyógyszertárak a Favipiravir EGIS 200 mg filmtabletta kiszolgáltatásához kapcsolódóan árrést nem számítanak fel;

- a Favipiravir EGIS 200 mg filmtabletta valamennyi gyógyszertár számára a Hungaropharma Zrt.-n (továbbiakban: HPH) keresztül rendelhető meg;

- a megrendelt, kiszállított és kiszolgáltatott Favipiravir EGIS 200 mg filmtabletta készletkontrolljához szükséges feltételeket folyamatosan biztosítani kell;

- az induló készletfeltöltéshez szükséges Favipiravir EGIS 200 mg filmtablettát a HPH a gyógyszertár megrendelését követően szállítja ki a gyógyszertárba; a gyógyszer a HPHnál már rendelhető.

Különös fontosságú, hogy a gyógyszertár a megfelelő tájékoztatást a Favipiravir EGIS 200 mg filmtabletta kiszolgáltatásához kapcsolódóan a betegnek (hozzátartozójának) megadja és az expediáláshoz kapcsolódóan

- kinyomtatott formában átadja a „Tájékoztató pozitív COVID-19 tesztvizsgálattal rendelkező betegek számára a favipiravir hatóanyagú gyógyszer otthoni alkalmazásáról” c. dokumentumot, valamint

- nyomtassa ki és töltesse ki a „Beteg beleegyező nyilatkozat”-ot és hívja fel a figyelmét, hogy azt a kezelőorvosának aláírva adja át, továbbá

- javasolt, hogy a kiadási bizonylaton is szignálja a beteg a beteg beleegyező nyilatkozat átvételét, valamint

- kérdezzen rá az együtt szedett gyógyszereire és potenciális interakció kockázata esetén megfelelő intézkedéseket foganatosítson.

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom valamennyi gyógyszerésznek:


A) Prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár asszony a Kamara elnökeként levélben kért meg a favipiravirral kapcsolatos információk eljuttatására a gyógyszerészekhez. Prof. dr. Horváth I. felkérő levele:

https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/profhorvath.pdf


B) Prof. dr. Horváth Ildikó leveléhez csatoltan megküldte

- prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter úr gyógyszerészeknek írt levelét:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/profkaslerfav.pdf

- A „Tájékoztató pozitív COVID-19 tesztvizsgálattal rendelkező betegek számára a favipiravir hatóanyagú gyógyszer otthoni alkalmazásáról” c. dokumentumot:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/covid-poz-taj.pdf

- A „Beteg beleegyező nyilatkozat” c. dokumentumot:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/betegbeleegyezo_off-label.pdf


C) Mindezekhez kapcsolódóan fontos ismerni:

- A „Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta” betegtájékoztatóját:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/favipiravir-egis-betegtaj.pdf

- A „Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta” alkalmazási előiratát:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/favipiravir-alk.pdf


D) Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság rendelkezésemre bocsátotta a sajtó részére készített tájékoztatót is. Kollégáink tájékoztatására ezt is mellékelem:
https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20210306/fav-sajto.pdf

A favipiravirral kapcsolatos tájékoztatót, fontosságára tekintettel, (apróbb eltérésekkel) a Kamara honlapján és facebook-oldalán, valamint a Kamara zárt facebookcsoportjában és a Kamara hírlevelében is közzéteszem, továbbá a területi elnökökön keresztül szervezeteink levelező rendszerén keresztül is eljuttatjuk tagjainkhoz


5. A vakcinációhoz kapcsolódó lakossági tájékoztatásról

Már tavaly közzétettük a gyógyszerészeknek szóló felhívást, kérve őket, hogy aktívan vegyenek részt a vakcinációhoz kapcsolódó lakossági tájékoztatásban. Az azóta sem csituló társadalmi-politikai vita miatt továbbra is indokolt, hogy gyógyszerészként hiteles tájékoztatást nyújtsunk betegeinknek és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél többen regisztráljanak és oltassák be magukat. Ezért indokoltnak tartom, hogy felhívásunk főbb szakmai téziseit megismételjük, ezzel is segítve a betegek tájékoztatásának sikerességét.

- A védőoltásokkal szembeni általános bizalmatlanság megalapozatlan. A védőoltások használata tette lehetővé, hogy az emberiség egyszer és mindenkorra megszabaduljon az olyan súlyos betegségektől, mint a tbc, a gyermekbénulás, a feketehimlő vagy éppen a kanyaró. Ez várható a koronavírus elleni védőoltásoktól is.

- Életérzések és szimpátiák alapján „válogatni” az engedélyezett védőoltások között nem érdemes. A védőoltások használatát engedélyező hatóságok, így az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) csak olyan készítmények használatát engedélyezik, amelyek hatásosak és biztonságosak. Sem üzleti, sem politikai szempontok ezeket a döntéseket nem befolyásolják.

- A koronavírus elleni védőoltás kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírussal történő megfertőződésé. A ritka mellékhatások (pl. bőrpír, allergia) általában enyhék és kezelésükre az oltóközpontok illetve háziorvosok felkészültek.

- A saját érdekével ellentétes döntést hoz, aki elhárítja a védőoltást, és szerettei egészségét is értelmetlenül kockáztatja. Senki nem lehet biztos abban, hogy megfertőződik vagy sem, és ha igen enyhe, közepes, súlyos vagy fatális kimenetelű lesze a betegsége. Ha pedig tünetmentes vírushordozóvá válik, szerettei és közvetlen környezete egészségét is felelőtlenül veszélyezteti.

- Győzze meg a környezetét is a védőoltás szükségességéről, ha nem akar továbbra is a négy fal közé szorítva élni. A társadalom döntő többségének a védettsége szükséges ahhoz, hogy a járványt megállítsuk és ne kelljen továbbra is bezárkózva élni, a maszkok mögött fulladozni, nem járni dolgozni, iskolába és szórakozni.


6. A kórházi/klinikai gyógyszerészekhez

Március 7-én este dr. Süle András a Kamara Kórházi-Klinikai Gyógyszerészi Szervezet elnöke tájékoztatott, hogy a védőoltások lebonyolításában szervezetének tagjai a rendkívüli terhelés ellenére milyen szakértelemmel és elkötelezetten vesznek részt. A Kamara valamennyi tagja nevében ez úton mondok köszönetet áldozatos munkájukért.


A Nők napja alkalmából valamennyi kolléganőnket ezúton köszöntöm és kívánok sok sikert szakmai és magánéletükben egyaránt.



Budapest, 2021. március 8.


Dr. Hankó Zoltán elnök, MGYK

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818322

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo