A 32/2021.(VII.29.) EMMI rendelete módosította a 14/2007.(III.14.) EüM rendeletet a gyógyászati segédeszközök TB támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről.


Ennek értelmében 2021. november 1-től hatályba lép a rendelet, melynek értelmében a gyógyszerhez hasonlóan a gyógyászati segédeszközöket is az EESZT-ben kell felírni elektronikus recepten.

 


Az összefoglalóban néhány módosításra hívom fel a figyelmet, de javaslom, hogy az idézett rendeletet is tanulmányozzák át.


A jogszabály minden GYSE-re igaz, kivéve a szemüveglencse, keret, kontaktlencse, és a fogtechnikai eszközök.


A gyógyászati segédeszköz az EESZT új modulja, hasonlóan működik, mint gyógyszermodul.
Papír alapú vényt kell kiállítani, ha az EESZT nem működik, vagy a rendelés „pro familia” történik.


A beteg kérésére felírási igazolást kell kiállítani, ami lehet a kék színű NEAK vényhez hasonló „felírási igazolás”. Erre csak abban az esetben adható ki a támogatott gyógyászati segédeszköz, ha az elektronikus térben is megtalálható a 27-es azonosítóval kezdődő elektronikus vény.


(NEAK rózsaszín vény azonosítója 21-el kezdődik, elektronikus gyógyszervény azonosító 22, elektronikus GYSE vény azonosítója 27 kóddal kezdődik.)


A felírási igazolást nem kell aláírni és lepecsételni, és a betegnek vissza kell adni.
A felírási igazolás lehet A4-es papírlapon is (több tétel is szerepelhet rajta), vagy elektronikus formában továbbítva.


Az elektronikus vényen ugyan azokat az adatokat kell tartalmazni, mint az eddigi NEAK piros vényen szereplő adatoknak (ezt az idézet jogszabályban is megtalálják).


Hasonlóan a gyógyszerekhez, a beteg TAJ száma alapján lehívhatók az érvényes vények. A szoftverekben általában egyszerre jelennek meg az érvényes vények, de lehet szűrni csak gyógyszerre vagy csak GYSE termékre.


A GYSE termékeket lehet TTT vagy ISO kód alapján rendelni (az ISO kódos rendelés csak GYSE-nél van értelemszerűen).


Amennyiben az orvos nem tiltotta, a helyettesítést itt is lehet alkalmazni.
Amennyiben az orvos nem elektronikus vényt ír, GYSE esetében is kötelező az adatok rögzítése (ez jóval több, mint gyógyszer esetében).


A gyógyászati segédeszköz ismételt rendelésénél a betegnek nyilatkozni kell, hogy a kihordási időn belül a terméket támogatással nem váltotta ki. Ezt régebben a papírvény hátoldalán kellett aláírni, november 1-től ezt az orvosi rendelőben egy nyilatkozattal kell megtenni. A nyilatkozat az orvosi dokumentáció része, melyet az orvos az EESZT-ben rögzíti, és azt az elektronikus vényen egy „pipával” jelzi. Ha a vényen nincs pipa, támogatással nem lehet az elektronikus GYSE terméket kiváltani. Ebben az esetben az orvosnak a hibás vényt vissza kell vonni és újat felírni. Más javítás mód nincs. Az alaki kellékekért az orvos felel, de érdemes erre odafigyelni.

Gyógyászati segédeszközök esetében továbbra is lehetőség van az „ellenjegyzésre”, de ez november 1-től elektronikus formában fog történni. Az ellenjegyzést a hatósági modulon keresztül a NEAK ellenőrző főorvosa megadja az engedélyt, amely bekerül az EESZT-be, a gyógyszertár a megfelelő támogatással ki tudja adni a terméket.


A beteg nyomon követheti az EESZT lakossági portálon, hogy milyen érvényes vényei vannak, illetve azt, hogy az ellenjegyzés megtörtént.


Az ellenjegyzéssel elutasított vényt érvényteleníteni kell.


A gyógyszerhez hasonlóan kiadási igazolást kell készíteni, ami megegyezik a gyógyszerek kiadási igazolásával. A kiváltónak (ha nem elektronikus személyivel váltja ki), alá kell írni a kiadási igazolást és ha nem saját magának viszi, a személyi igazolvány számot is fel kell tüntetni.


Az GYSE vények változatlanul 90 napig érvényesek.


A 2021 november 1 előtt felírt GYSE vények az érvényességi időn belül kiválthatók.
2021 májusától volt lehetőség arra, hogy bizonyos GYSE termékeket a gyógyszer modulba is felírjanak (Tena, tesztcsíkok). Ezeket az érvényességen belül csak gyógyszertárban (mint eddig), ki lehet váltani, de ez után az GYSE modulban kell felírni.


Az OKFŐ készített által készített összefoglaló táblázat:

 

#

Recept típus

2021.11.01.  előtt

2021.11.01. után

Felírás

Kiváltás

Felírás

Kiváltás

Gyógyszertár

GYSE alkalmazó

Gyógyszertár

GYSE alkalmazó

1.

Papír gyógyszer vény

igen

igen

nem

igen

igen

nem

2.

Papír GYSE vény

igen

gyógyszertárban forgalmazható

igen

igen

gyógyszertárban forgalmazható

3.

Gyógyszer eRecept

igen

igen

nem

igen

igen

igen

4.

Egyes GYSE-k eRecepten

igen

igen

nem

igen

2021.11.01-ig felírt vények, érvényességi időn belül, max. 90 nap: 2022. 01. 30-ig

nem

5.

eGYSE vény

nem

nem

nem

igen

gyógyszertárban forgalmazható

igen

 

Amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük, keresse az EESZT Kiemelt Helpdesk munkatársait a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy hívja a 06 1 920 1050-es telefonszámot.

 

2021. október 27.


Összeállította:
Dedinszky Csabáné dr.
MGYKBP alelnök

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818764

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo