Diabétesz-tudatosság növelő kampány indul, amelynek célja, hogy a betegek is aktívan részt vegyenek állapotuk önmenedzselésében.

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár magyarországi leányvállalata, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Életmód Orvostani Társaság. A kampány célja, hogy a szakemberek a megfelelő ismeretek birtokában éljenek a korszerű terápiás lehetőségekkel, a betegek pedig aktívan vegyenek részt betegségük, állapotuk önmenedzselésében.

Aki cukorbeteg, a szívére is figyeljen!

A 2-es típusú cukorbetegség nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervetetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását. A cukorbetegség miatti életév veszteség átlagosan 6-7 év is lehet, leginkább szív-érrendszeri halálokok miatt.

A magas vércukorszint a szív koszorúereit is károsítja, a kisebb erek elzáródhatnak. Az oxigénhiányos szívizom könnyebben sérül, emiatt nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata.Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a él cukorbetegséggel, és ugyancsak hazai adat az, hogy az összhalálozás 54%-ának oka szív- és érrendszeri betegség2.

A cukorbetegeket fenyegető egyik leggyakoribb következmény a látás romlása, vagy akár teljes elvesztése. A végtagokat érintő érkárosodás miatt évi több ezer amputációra kerül sor Magyarországon, amelyek nagy többsége elkerülhető lenne.

Olyan következményekről beszélünk, amelyek nagy része megelőzhető, vagy a cukorbetegség időben történő felismerésével és megfelelő kezelésével jelentősen enyhíthető – mondta prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Életmód orvoslással az életmóddal összefüggő betegségek ellen

A 2-es típusú diabétesz tipikusan az egészségtelen táplálkozással, mozgáshiánnyal összefüggő, főként életmódbetegség.

Az életmód orvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely – az életmóddal összefüggő betegségek alap kiváltó okait megcélozva – átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, gyógyításában, a progresszió lassításában. Életmód terápiára a cukorbetegség minden formájában szükség van, ebben tudnak segítséget nyújtani a megfeleően képzett szakemberek.

Szívügyünk a Diabétesz! kampány első része egy évig  tart.A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6820704

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo