A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az OGYÉI által kiadott, „A vényköteles gyógyszerek expediálásához kapcsolódó számlázási gyakorlatról” szóló tájékoztató „Számla kiállítása vény alapú expediáláskor” részének felülvizsgálatát követően az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 56. § (3) és (4) bekezdése alapján a tájékoztató módosítására tett kötelező érvényű ajánlást a számlán feltüntetendő adatok tekintetében.

A NAIH/2018/5789/2/V. számú ajánlásban foglaltak szerint a vény alapján történő gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó számlákon a gyógyszer jogosultja nevének, illetve TAJ számának feltüntetése nem felel meg a GDPR-ban foglalt, személyes, illetve különleges adatok kezelésére vonatkozó előírásoknak.

Az OGYÉI a NAIH kötelező érvényű ajánlásában foglaltaknak megfelelően módosítja tájékoztatóját, így a továbbiakban azokban az esetekben, amikor a gyógyszertár a vényen szereplő magánszemélytől eltérő Vevő (költségviselő) részére állít ki számlát (közületi számlát), a kiállított számla tételeinél a beteg neve illetve a TAJ száma nem jelenhet meg, helyette a vényköteles gyógyszert rendelő vény vényazonosítóját javasoljuk feltüntetni.

A tájékoztatót ide kattinva lehet megtekinteni.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811329

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo