XVI Országos Patika Nap megnyitó 20190612A XVI. Országos Patikanap központi megnyitójára június 12-én a kecskeméti Pajzs Patikában került sor, amikor is útjára indult a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program”.

A 2004. június 4-én lezajlott I. Patikanap sikere után, az elmúlt tizenöt év során e napok jelentősége folyamatosan növekedett és célkitűzéseik is folyamatos fejlődésen mentek keresztül. A gyógyszertárak által nyújtható szolgáltatások bemutatása és megismertetése mellett új, szakmailag indokolt törekvések is megjelentek. A Patikanaphoz kapcsolódóan indul el minden évben az a szakmai program is, amely az azt követő hónapokban a gyógyszerészek népegészségügyi aktivitásának fókuszába kerül. Az idei téma a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program” indítása. A program célja a betegek gyógyszerhasználati együttműködésének erősítése.

 

A június 12-i, a kecskeméti Pajzs Patikában tartott ünnepélyes központi megnyitón a szervező Kamara vezetői mellett megjelentek a szakmai társszervezetek (MGYT, MAGYOSZ, Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége) mellett az OGYÉI vezetői, Kecskemét és Bács-Kiskun megye politikai vezetői, valamint az orvosi és szakdolgozói társszervezetek, továbbá a betegszervezetek vezető képviselői is.

Az összejövetel dr. Fang Simon, az MGYK Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke köszöntő szavaival vette kezdetét, aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte. Elsőként a házigazda, Ponicsán Imréné dr. személyi jogos gyógyszerész mondott köszöntő beszédet, aki örömének adott hangot, hogy a megnyitónak a Pajzs Patika adhat otthont. Ezt követően röviden összefoglalta a jogelőd nélküli gyógyszertárként, családi vállalkozás keretei között létesített gyógyszertár immáron 29 éves történetét, kiemelve a szakemberképzésben is betöltött szerepüket. Mint mondta, kiváló, jól együttműködő csapat alakult ki a munkatársakból, és egyúttal köszöntött minden kollégát, akik ezen a napon is a tára mögött állnak.

Dr. Fang Simon személy szerint is komoly megtiszteltetésként említette beszédében, hogy az országos rendezvényre a megyei kamara közreműködésével Kecskeméten kerülhetett sor. A továbbiakban a helyes gyógyszerhasználatról, az adherencia fontosságáról ejtett szót, ugyanis az interneten számos információ kering, a betegek nehezen tudnak kiigazodni köztük, így egyre inkább szükség van a gyógyszerészek tudására és a személyes konzultációra. Ezt követően röviden bemutatta a megye gyógyszerellátását.

„A Kormány elkötelezett a tekintetben, hogy a magyar patikák a magyar gyógyszerészek kezében maradjanak” – tolmácsolta dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott írásos szavait. (Parlamenti nap lévén ugyanis Nyitrai Zsolt – és a térség országgyűlési képviselői – személyesen nem tudtak részt venni a megnyitón.) A köszöntő levélben a miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a gyógyszerészek mellett, közös eredménynek tekintik, hogy kivezették a szakmát a liberalizáció okozta károkból. Kiemelte a Kamara és Kormány közti együttműködés jelentőségét.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

Forrás: mgyk.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6815314

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo