Feladatok és lehetőségek a gyógyszerellátás rendszerében – 2022.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete, 2022. június 22-én sikeresen rendezte meg az évenként szokásos Gyógyszerész Fórum rendezvényét.
A Fórum témája: Feladatok és lehetőségek a gyógyszerellátás rendszerében
A bevezető előadást dr. Hetényi László, budapesti elnök tartotta.

 

A Fórum mottója:
„…nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” (Reményik Sándor)

 

A Kamara 33 évvel ezelőtti megalakítását feladatként „no fiatalok alakítsatok kamarát…” kapták meg prof. dr. Nikolics Károly MGYT elnöktől. Az akkor – 1988-89-ben – adott lehetőségekkel élve gyorsan és szervezetten, a gyógyszerészek közös akaratával megalakulhatott a Magyar Gyógyszerész Kamara.
Hogyan éltünk azóta a feladataink megoldásával, minden lehetőséget kihasználtunk? Mindenki gondolja át hol, mikor és mit tett a gyógyszerészekért, a gyógyszerészetért!

 

Ezután felkérte, dr. Hankó Zoltán országos elnököt előadása megtartására:


Dr. Hankó Zoltán kamarai elnök tájékoztató előadásában először a gyógyszerészetet érintő kormányzati strukturális és személyi változásokat ismertette, valamint kitért ezek indokára és a várható hangsúly-korrekciókra. A dr. Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium vette át az egészségügy politikai irányítását, ahol az egészségügyért felelős államtitkárságot dr. Takács Péter irányítja. A miniszter parlamenti meghallgatásán és a június közepén tartott belügyminisztériumi „állománygyűlésen” elhangzottak közül külön is kiemelte, hogy a minisztérium a kamarával konstruktív együttműködésre törekszik és fontos feladatnak tartja, hogy az egészségügyben minden a betegről szóljon. Dr. Takács Péter államtitkár első hivatalos találkozója a gyógyszerészekkel a patikanapon volt, ahol az együttműködés mellett a kórházi és a közforgalmú gyógyszerészetben a kompetenciafejlesztés és az adherencianövelés fontosságáról beszélt.

 

Az elnök szólt arról, hogy a kamara elkészítette azoknak az ügyeknek a listáját, amelyek megoldását az elmúlt ciklusban már kezdeményezte, azonban megfelelő döntés nem született. Az új vezetésnek átadott témacsokorban összesen 20 ilyen tématerületet jelöltek meg. Néhány szóval kitért a Gyógyszerészeti tájékoztató kiadványra, amelyet a Miniszterelnöki kabinetirodával közösen készítettek és küldtek el valamennyi kamarai tagnak; a függőben lévő és a kiadványban megoldandóként szereplő ügyek között jelentős átfedés van.

 

Az aktuális ügyek között részletesen beszélt az orvostechnikai eszközök regisztrációjával kapcsolatos tárgyalásokról; a fórum előtt két nappal volt az addigi utolsó megbeszélése az OGYÉI főigazgatójával, ahol több kérdésben is elvi egyezségre jutottak. Az elnök elmondta, hogy a kamara nem a termékregisztráció indokoltságát kérdőjelezi meg, hanem olyan megoldásokat szeretne, amelyek figyelembe veszik a folyamatszabályozás elveit, a termékregisztráció interaktív felületen hajtható végre az adatredundancia kizárásával és olyan feltételek mentén, amelyek nem gátolják sem a jogszerű adatszolgáltatást, sem az adott termékcsoport forgalmazását. Említette azt is, hogy – tudomása szerint – nemcsak az OGYÉI-ben, hanem az OKFŐ-nél is folyik egy orvostechnikai regiszter kialakítása; a kettő párhuzamos, egymástól független bevezetését indokolatlannak tartja.

 

A FoNo VIII. bevezetése kapcsán elmondta: a kamara a hiányzó szabályozás és az elégtelen finanszírozás megoldását szintén a sürgető feladatok közé sorolta és ebben a MAGYOSZ-szal közös álláspontot képvisel.

 

A kamarai ügyek ismertetése kapcsán szólt arról, hogy február eleje óta valamennyi elnökségi ülést a területi elnökökkel közösen tartottak, hogy minden kamarai vezető azonos informáltsági szinten legyen és az átmenetben képviselt kamarai álláspontot minél szélesebb körű belső egyeztetések előzzék meg. Augusztus végére tervezik az országos küldöttközgyűlést, amelynek előkészítésében fontos szerepe van a 21 területi szervezet vezetőinek. Tervezik többek között a tagdíjrendszer régóta várt korrekcióját is.

 

Az előadás végén ismételten szóba hozta, hogy nagy szükség lenne önértékünk egészséges tudatára ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni jó társadalmi reputációnkat és erősíteni tudjuk kompetenciáinkat.

 

Az őszinte hangvételű előadást követően számos hozzászólás és kérdés hangzott el, amelyek tovább erősítették a résztvevők – előadás alatt kialakult – optimizmusát.

 

Budapest, 2022. június 29.

dr. Hetényi László
budapesti elnök

 

pdf Feladatok és lehetőségek a gyógyszerellátás rendszerében – 2022. PDF formátumban ide kattintva olvasható. (142 KB)

Hozzászólások  

#1 MatthewJoimeAC 2022-07-30 20:35
did you know about this?
Все для заработка и бизнеса в сети интернет! bitcoads
Earn traffic for your site. Otohits autosurf
CPX Popunder Network. cpx

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6809814

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo