1990. január 13.


Megalakult a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete


A Kamara megalakulása után, 1989. őszén Budapesten, kerületenként és gyógyszergyáranként folyamatosan alakultak a kamarai csoportok.

 

A kisebb helyi csoportok és meghirdetett gyógyszerész közgyűlésen 1990. január 13-án megalakult a MGYK Budapesti Szervezete.

 


Budapesti Szervezetünk megalakulásának 32. ünnepi évfordulójára a Gyógyszerészi Hírlap, I. évfolyam 1.számában, 1990. januárban megjelent - Grabarits István: Magyar Gyógyszerészi Kamara törvénytervezetei I. rész tanulmányának – még mai is aktuális bevezető részletével emlékezzünk!


Budapest, 2022. január 13.

 

dr. Hetényi László

budapesti elnök


„Egy mesterség egészséges működéséhez a kor kihívásaira választ adni képes szervezetek, életteret megengedő és fegyelmező törvények szükségesek. A gyógyszerészi egyesületek története a 19. század elejétől számítható, azonban országos egyesület csak 1872-ben jöhetett létre, mely folyamatosan működött az 1950-es felszámolásig. Ebben az időben önálló gyógyszertárak voltak, mindenre kiterjedő törvényes érdekvédelem nélkül. Állandóan napirenden volt a kamara felállítása, a történelem azonban úgy alakult, hogy az sohasem sikerült. Napjaink történetében pedig az a furcsa eset állt elő, hogy a gyógyszerészek és a gyógyszertárak nem önállóak, mégis kamarát hoztak létre 1989. július 15-én.
Új szabadságunk reményének kihívására volt ez a gyógyszerészek gyors válasza, a kamrától várva a jogtipró államosítás következményeinek felszámolását és az önállósulást.