Valamennyi gyógyszertár személyi jogos és felelős vezető gyógyszerészének
„Szeptember a vérnyomásmérés hónapja!”

 

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a Nemzetközi Hypertonia Társaság által meghirdetett mozgalom keretei között a Magyar Hypertonia Társaság 2021-ben is meghirdeti a vérnyomásmérés hónapját. Erre idén szeptemberben kerül sor. A Magyar Hypertonia Társaság idén is kéri a gyógyszertárak bekapcsolódását a programba.

 

 

Prof. dr. Járai Zoltán a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Kamara elnökeként a támogatásomat és segítségemet kérte, hogy hazánk ismét a Program cselekvő részese lehessen! Mint írta: „2017 óta a Hipertónia Világnap üzeneteit egy egész hónapon keresztül közvetítjük a lakosság felé. A program fő célja, hogy minél több, addig nem ismert hipertóniás beteg kerüljön az orvosi ellátás látóterébe. Ezen cél érdekében minél több, olyan személy vérnyomását kérjük megmérni, akinél egy éven belül nem történt vérnyomásmérés. A résztvevők beleegyező nyilatkozattal önként vállalják a részvételt, a programot az ETT TUKEB engedélyezte. Kérem, amennyiben lehetősége van, támogassa törekvéseinket! Kérjük, munkatársai figyelmét is hívja fel ennek fontosságára! A Magyar Hypertonia Társaság a csatlakozó kollégák közül azokat, akik legalább 50 adatlapot tudnak beküldeni egy intelligens, automata vérnyomásmérő készülékkel jutalmazza.”

 

Prof. dr. Járai Zoltán a program rövid tájékoztatójában t.k. arról ír, hogy „Magyarországon a 3,5 millió hypertoniás beteg mellett nagyszámú olyan egyén él emelkedett vérnyomással, amelyről nem tud. Ezért Magyarország is jelentkezett a mozgalomba a Magyar Hypertonia Társaság koordinációjával. Ez lehetőséget teremt hazánkban is a nem ismert, vagy nem rendszeresen gondozott hypertoniás betegek felismerésére, megtalálására és ezt követően a megfelelő ellátásukra. A vérnyomásmérő helyek terveink szerint a Hypertonia Centrumok, Decentrumok, Szakambulanciák, a társ-társaságok szakrendelései, a háziorvosi rendelők és a gyógyszertárak lesznek. (…) A vérnyomásmérést önként vállalók felvilágosítást kapnak a mozgalom célkitűzéséről és beleegyező nyilatkozatot írnak alá. A mérést végző orvos, gyógyszerész, nővér, asszisztens, orvostanhallgató, 21 kérdéses adatlapot tölt ki - elsősorban online felületen - (életkor, nem, antihypertenzív kezelés, diabetes, dohányzás, alkoholfogyasztás, kardiális esemény, stroke), majd ülő helyzetben 5 perc után, egy-egy perces szünettel, háromszor megméri a vérnyomást és a szívfrekvenciát. Amennyiben nincs lehetőség az azonnali online felületen történő adatrögzítésre, akkor az adatlapot elektronikusan a Regionális Központba kell majd eljuttatni és onnan kerül tovább a Magyar Hypertonia Társaság Nemzeti Központjába, ahol az adatok anonim módon elektronikus rögzítésre és a Nemzetközi Koordinációs központba továbbküldésre kerülnek. 2021. szeptember 1-30. között a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban legalább naponta 1-2 egyén, a hypertonia szakellátóhelyeken 50-100 egyén vérnyomásmérése és a közösségi helyeken változó létszámú önkéntesek bevonása lehetővé tenné Magyarországól 10.000 egyén adataival hozzájárulni a mozgalomhoz. Ez a létszám a hazai epidemiológiai adatok reprezentatív mintája is lenne.”

 

Kérjük a kollégákat, hogy jelentkezésükkel és támogató részvételükkel segítség a mozgalom hazai megvalósulását. Jelentkezni lehet a nemzeti koordinátor iroda címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tájékoztatómhoz mellékelem a program rövid leírásának pdf-jét is. Kérem a gyógyszerészeket, minél nagyobb számban vegyenek részt a programban.

 

Budapest, 2021. augusztus 17.

 

Tisztelettel:

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

pdf MMM21 HU Program rövid összefoglaló PDF formátumban ide kattintva olvasható. (250 KB)

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783389

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo