A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményeként a koronavírus elleni vakcinák a közeli jövőben hazánkban is elérhetőek lesznek.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökeként, a gyógyszerésztársadalom képviseletében, a vakcinációval kapcsolatban intellektuálisan és morálisan is hullámzó színvonalú közbeszédre tekintettel az alábbiak megfontolását javaslom:

 

 

1. A gyógyítás történetének minimális ismeretére sincs szükség ahhoz, hogy tudjuk: számos fertőző betegség és világjárvány leküzdése a védőoltások széleskörű használatának köszönhető.

 

2. A koronavírus-járvány hazai és nemzetközi adatai és tapasztalatai alapján, a járvány megfékezése és az élet normális mederbe terelése az e célra kifejlesztett védőoltások nélkül jelenleg hiú ábránd.

 

3. A védőoltások minél gyorsabb és tömeges alkalmazása a járvány mielőbbi leküzdéséhez, egészségügyi és gazdasági terheinek megszüntetéséhez elengedhetetlen.

 

4. A vakcinák használatát engedélyező hazai hatóság eddigi tevékenysége alapján biztosak lehetünk abban, hogy a hatóság ebben az esetben is körültekintő, minden részletre kiterjedő engedélyezési eljárást követően ad engedélyt a hatásos és biztonságos vakcinák használatára.

 

5. Mindezekre tekintettel gyógyszerész kollégáimnak javaslom, hogy betegeik fentiek szerinti tájékoztatásával segítsék elő a védekezés hatékonyságának növelését, honfitársaimat pedig arra buzdítom, hogy minél többen kérjék maguknak a védőoltást.

 

Budapest, 2020. november 29.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara