Koronavírus kamarai tájékoztató 15.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. A tegnapi napon „Gyógyszerészek felhívása” címmel a Miniszterelnöki Kabinetiroda közzétett egy lakossági tájékoztató kisfilmet.

 

 

A kisfilm https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/videok/a-gyogyszereszek-felhivasa linkre kattintva, és a Kormány Facebook oldalán megnézhető, valamint a youtube-ra is feltöltésre került.


https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/3483081275052027/
https://www.youtube.com/watch?v=uZqh3bpUxEc&t=7s

 

A kisfilmben dr. Hankó Zoltán kamarai elnök a gyógyszereket kiváltó honfitársaink számára több hasznos tanácsot ad, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pedig köszönetet mond a gyógyszerészeknek és gyógyszertári asszisztenseknek a helytállásáért.

 

A Kormány és a Kamara kérése, hogy a kisfilmet minél több helyen terjesszük. Így a gyógyszertárunkban, saját oldalukon, az egészségügyi portálokon, a különböző facebook-os közösségekben és bárhol, ahol van rá lehetőség. Ennek érdekében a Kormány az alábbi letölthető formátumokat is a rendelkezésünkre bocsátotta:

 

https://wetransfer.com/downloads/fb580874793276182c48e169884ff1b720200325080108/11d2a4

https://wetransfer.com/downloads/9de17cfd6842d698d854188e05a3bc5720200325073308/106e22

 

A kisfilmben elhangzó tanácsokat a Kormány plakát formában is elkészíti, ahol a bankkártyával való fizetés lehetőségére is felhívjuk a figyelmet.

 

2. A 14. sz. tájékoztatóban beszámoltam arról, hogy az OGYÉI március 24-én megtiltotta a hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek Magyarország területéről kereskedelmi forgalmazás keretében történő kivitelét. A döntés indoklásában olvasható, hogy „a hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek alkalmazása szükséges lehet a COVID-19 megbetegedések gyógyításához, ezért a külföldre történő kivitelük olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a COVID-19 megbetegedések gyógyításában, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában.”

 

Időközben a Kormány 64/2020. (III. 25.) Korm. rendeletével az OGYÉI döntését megerősítette (megjelent a Magyar Közlöny 53. számában). A rendelet értelmében a veszélyhelyzet idején „tilos hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagot, valamint hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét (a továbbiakban együtt: gyógyszer) Magyarországról gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység, illetve bármely más üzletszerű forgalmazási tevékenység keretében (a továbbiakban: kereskedelmi forgalom) kivinni.” A tilalom nem vonatkozik „azon gyógyszerek kereskedelmi forgalomban történő kivitelére, amelyekből a magyarországi ellátás zavartalansága biztosításához szükséges mennyiség rendelkezésre áll, és erről az ügyfél kérésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: kiállító szerv) igazolást állított ki.” A tilalmat „a gyógyszernek az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő kereskedelmi forgalomban történő kivitelére is alkalmazni kell.”

 

A döntés azt jelenti, hogy (1) Magyarországon folyik hidroxiklorokvin-szulfát hatóanyag-előállítás, (2) folyik ilyen hatóanyag-tartalmú tabletta gyártása és exportja (ez a tevékenység évtizedekkel ezelőtt is folyt), (3) a védekezést irányító egészségügyi szakemberek a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában minden bizonnyal protokoll-szerűen kívánják a hatóanyagot alkalmazni és (4) ezért szükséges a részleges exporttilalom elrendelése.

 

3. Sok helyről érkeznek jelzések, hogy a gyógyszertárak saját felhasználású szájmaszk-készlete rohamosan csökken. Kormányzati szerveknek folyamatosan jelezzük a gyógyszertárak igényeit és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott is felkarolta a kéréseinket. A Kamara részéről nemcsak a kormányzati szerveknél, hanem a piac különböző szereplőinél is igyekszünk szájmaszk-beszerzési lehetőségeket felkutatni. Ezek a kezdeményezéseink folyamatosak. Mihelyt sikerül eredményt elérni, jelezni fogom. Mivel különböző helyeken házilagos készítésű szájmaszkok is készülnek, ismételten felhívom a figyelmet az OGYÉI honlapján elérhető, szájmaszkokkal kapcsolatos összefoglalóra (a 13. tájékoztatónkban is megjelent), ami az alábbi linkre kattintva elolvasható:


https://www.ogyei.gov.hu/osszefoglalo_az_arcszajmaszk_gyartok_illetve_forgalmazok_szamara

 

4. A Klarix fertőtlenítő oldat beszerzéssel kapcsolatban többen jelezték, hogy a Hungaropharma Zrt. a dobozkvóta terhére fogad be ilyen megrendeléseket. Kértem a cég vezérigazgatóját, hogy ezeket a fertőtlenítő oldatokat a gyógyszertárak a Hungaropharma által kialakított dobozkvótától függetlenül igényelhessék.

 

5. Ismételten jelzem, hogy az EMMI március 24-én közzétette az Egészségügyi Szakmai Kollégium egyes tagozatainak és tanácsainak saját szakterületeire vonatkozó eljárásrendjét. Az eljárásrendek prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jóváhagyásával jelentek meg. A gyógyszerészet területén két eljárásrend készült: a gyógyszerellátási gyógyszerészet és a kórházi-klinikai gyógyszerészet területen. Az alábbiakban mindkét dokumentumot ismét közzétesszük.

 

 - A gyógyszerellátási gyógyszerészet eljárásrendje
 - A kórházi-klinikai gyógyszerészet eljárásrendje

 

A gyógyszerellátási gyógyszerészet területén most közzétett eljárásrend sok vonatkozásban fedésben van az OGYÉI által március 20-án közzétett, honlapunkon a 11. tájékoztató 4. pontjában elérhető és a gyógyszertáraknak is megküldött „Teendők gyógyszertárak részére…” c. tájékoztatójával. Mindkét dokumentum ismerete indokolt.

 

6. A híradások szerint az egyik Fejér megyei gyógyszertár munkatársai a koronavírussal fertőződtek. A Kamara Fejér megyei elnökét kértem arra, hogy próbáljon részletes információkat szerezni kollégáink állapotáról és a fertőzés körülményeiről (pl. civil élethez kapcsolódó vagy jatrogén fertőzés történt-e).

 

7. Ismételten kérek minden személyi jogos gyógyszerészt, hogy tartsa és tartassa be a betegek és kollégáink egészségvédelmét elősegítő intézkedéseket, így pl. (1) csak az a beteg legyen bent az officinában, akit éppen kiszolgálnak, vagy átadóablakon keresztül lássák el betegeiket (lásd a Szakmai Kollégium eljárásrendjét és az OGYÉI ajánlást), (2) kollégáik szájmaszkban és gumikesztyűvel dolgozzanak és (3) az eljárásrendekben előírt fertőtlenítő és személyes higiénét szolgáló eljárásokat is alkalmazzák.

 

Budapest, 2020. március 26.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6806148

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo