A koronavírus kamarai tájékoztató 12.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett 1-11. kamarai tájékoztatókban foglalt, továbbá a mai napot megelőzően a koronavírussal kapcsolatban közzétett egyéb anyagok a Kamara honlapján a mai naptól összegyűjtve találhatók.

 

1. A FIP és az OGYÉI ajánlásában korábban közzétett összetételű (etanol, hidrogénperoxid, glicerin) felületfertőtlenítő oldat Klarex CHS néven 500 ml-es és 1000 ml-es kiszerelésben a mai naptól a Hungaropharmától rendelhető. Annak érdekében, hogy a gyógyszertárak saját felhasználásra történő ellátása biztosított legyen, kérek mindenkit a kisebb volumenű megrendelésre. Mivel három műszakban, műszakonként 5 ezer liter gyártására kerül sor, a folyamatos ellátás biztosított. A fertőtlenítő használatával kapcsolatban a honlapunkon közzétett FIP ajánlást ajánlom mindenkinek a figyelmébe.

 

2. Kérem a személyi jogos gyógyszerészeket, amennyiben lehetőségük van rá, az idős és háztartásukban egyedül vagy csak idős társukkal együtt élők védelme érdekében a területileg illetékes önkormányzattal (önkormányzati képviselővel) vegyék fel a kapcsolatot. Teremtsék meg a feltételeit, hogy ezeknek a betegeknek ne kelljen a gyógyszertárba elmenni, hanem – önkormányzati segítséggel – a felírt és szükséges gyógyszereiket házhoz lehessen szállítani. Figyeljenek arra, hogy az önkormányzati segítő a gyógyszerek kiváltásakor az érintett beteg TAJ-számát ismerje.

 

3. Szeretném ismételten felhívni a figyelmet az OGYÉI március 20-án közzétett, honlapunkon elérhető és a gyógyszertáraknak is megküldött „Teendők gyógyszertárak részére…” c. tájékoztatójára, amelyben 7 pontban foglalják össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

4. Dr. Szentiványi Mátyás OGYÉI főigazgató március 20-án arra kérte a vényíró orvosokat, hogy „amennyiben betegeik számára 3 havi terápiához elegendő gyógyszert írnak fel, akkor azt lehetőség szerint ne egy, hanem több vényre írják fel annak érdekében, hogy a betegek a gyógyszertári készleteket figyelembe véve, az ott rendelkezésre álló mennyiséget kapják meg, és lehetőségük nyíljon a hiányzó mennyiség későbbi kiváltására is.” Ebben az ügyben felvettük a kapcsolatot a Magyar Orvosi Kamara elnökével és kértük, hogy a kamara a rendelkezésére álló felületeken kommunikálja az orvosok felé. Dr. Kincses Gyula elnök úr a kérésünk teljesítését visszaigazolta.

 

5. Az elmúlt napokban a négy gyógyszerésztudományi kar vezetőivel közösen elkészült a záróvizsga előtt álló és az alsóbb évfolyamokba járó gyógyszerészhallgatók koronavírus-járvány alatti önkéntes gyógyszertári munkavégzésére irányuló szempontrendszer. Ennek az illetékes államtitkárság általi jóváhagyását követően ezeknek a hallgatóknak a gyógyszertári munkavégzése elől elhárulnak az akadályok. Már most kérjük, hogy a hallgatók csak a kompetenciáiknak megfelelő munkafolyamatokban vegyenek részt.

 

6. Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter március 20-i levelét, amelyben köszönetet mond a gyógyszerészeknek a rendkívüli helyzetben való helytállásért, a média a hétvégén széles körűen ismertette. Az ezzel kapcsolatos média-visszhang egy része a honlapunkon megtekinthető.

 

7. A március 19-i kormányinfón elhangzott gyógyszertári árdrágításokkal kapcsolatban, levélben tájékoztattam Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter urat, hogy a „Magyar Gyógyszerészi Kamara következetesen képviselt álláspontja szerint a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók, a bennük dolgozó szakemberek pedig egy segítő hivatás tagjaként kötelesek (1) a betegek érdekét szem előtt tartva, (2) a fennálló jogszabályok alapján, (3) az etikai normák szerint végezni a munkájukat. Különösen igaz ez egy veszélyhelyzet idején, amikor a betegek eleve meglévő kiszolgáltatottsága tovább fokozódik. (…) kollégáim a gyógyszertárakban erejük megfeszítésével végzik rendkívüli mértékben megnövekedett munkájukat úgy, hogy több száz olyan kollégánk dolgozik a táráknál, akik a járványhelyzetben eleve ’védett” korban lennének és minket is érint a védőeszköz-ellátás problémája, pedig kollégáim fokozott veszélynek vannak kitéve.” Mindezekre tekintettel kértem, hogy „azokról a gyógyszertárakról értesüljek, ahol beigazolódik az indokolatlan árdrágítás, és az egyébként a védőeszközöknél általában drasztikusan megnövekedett beszállítói árakon felüli, nem méltányos árképzést alkalmaznak”.

8. Dr. Hetényi László budapesti kamarai elnök tájékoztatott, hogy a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály kérésére gyógyszertári kihelyezésű betegtájékoztató plakátok nyomdai sokszorosítását kezdték meg. Amennyiben a kormányhivatalok részéről ilyen kérés más területi szervezethez is érkezne – ha lehet – rugalmas együttműködést kérek.

 

9. A gyógyszertárak szájmaszk-ellátottsága az elkövetkező napokban javulhat. Ugyanakkor kérek minden személyi jogos gyógyszerészt, hogy tartsa és tartassa be a betegek és kollégáink egészségvédelmét elősegítő intézkedéseket, így pl. (1) csak az a beteg legyen bent az officinában, akit éppen kiszolgálnak, vagy átadóablakon keresztül lássák el betegeiket (lásd az OGYÉI ajánlást), (2) kollégáik szájmaszkban és gumikesztyűvel dolgozzanak és (3) az OGYÉI ajánlásban előírt fertőtlenítő és személyes higiénét szolgáló eljárásokat is alkalmazzák.

 

Budapest, 2020. március 23.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782696

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo