A koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztató 9.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos
 - március 12-i 1. és 2. számú,
 - a március 13-i 3., 4. és 5. számú,
 - a március 15-i 6. számú,
 - a március 16-i 7. számú
 - a március 17-i 8. számú kamarai tájékoztatóban foglaltakat meg nem ismételve
de az azokban foglaltakat most is aktuálisnak tartva az alábbiak szerinti tájékoztatást adjuk.

 

 

1. A március 2-i dátumú eljárásrendet felváltotta egy új, március 16-i dátumú eljárásrend (közzétéve március 18-án). Az eljárásrendet csatoljuk.

 

 

  Eljárásrend - 2020. március 16.

 

2. A 8. sz. tájékoztató óta új – a koronavírus járvánnyal kapcsolatos vagy a gyógyszertárakat más módon érintő – jogszabály nem jelent meg.

 

3. Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter „minden kollégiumi tagozat elnökét” felkérte, hogy március 19-ig dolgozzon ki a „szakmai profiljának megfelelő eljárásrendet a jelenlegi rendelkezések keretében”.

 

4. A FIP ajánlásában (elérhető a Kamara honlapján: https://www.mgyk.hu/fip-tajekoztato-gyogyszereszeknek.html) javasolt alkoholos fertőtlenítő oldat biocid-engedélyezési eljárást követő gyártása megkezdődött. A Hungaropharma Zrt-hez történő beszállítása ezen a héten megkezdődik. A rendelhetőséggel kapcsolatos tájékoztatót később tesszük közzé. A gyártás kezdeményezésének célja elsődlegesen a saját felhasználásra szükséges mennyiség biztosítása.

 

5. Az elmúlt napok kifeszített forgalmazási helyzetével kapcsolatban már több interjú is elhangzott, az igények racionalizálásának céljával. Ebben a sorban kiemelkedően fontos az OGYÉI március 17-i dátumú közleménye:

 

https://www.ogyei.gov.hu/az_orszagos_gyogyszereszeti_es_elelmezes_egeszsegugyi_intezet_kozlemenye_a_gyogyszerkeszletek_alakulasarol

 

6. Az előző tájékoztatóban jeleztem, hogy a koronavírus-fertőzés alatti ibuprofen-használattal kapcsolatban kétségek merültek fel. Időközben megjelent az OGYÉI ezzel kapcsolatos közleménye is:

 

https://www.ogyei.gov.hu/tajekoztatas_nem_szteroid_gyulladascsokkentok_koronavirus_eseten_torteno_alkalmazasarol___20200317

 

7. Ismételten közzéteszem a fertőtlenítési tájékoztatót, amelyet a Kamara a SE Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézettől kérte. A Dr. Egri Lászlóné által készített összeállítást csatoljuk.

 

 Fertőtlenítési tájékoztató

 

 

8. Ismételten jelzem, hogy az OGYÉI a gyógyszertáraknak több infografikát küldött a betegek tájékoztatásának elősegítésére. Kérem ezek kinyomtatását és kihelyezését

 

Gyógyszer kiváltása (JPG)

Gyógyszerkiváltás folyamatábrája (PDF)

Helyes köhögés (JPG)

Idősek segítése ( PDF)

Helyes kézmosás menete (JPG)

Helyes kézmosás menete (PDF)

Helyes kézmosás menete gyermekek részére (JPG)

Maszk viselése ( JPG)

Megelőzés 12 pontban ( PDF)

Fertőződés elkerülése - priorizált teendők (PDF)

TAJ szám nélküliek ellátása (PDF)

 

9. Kérés gyógyszerészekhez

 

Az elmúlt napok ugrásszerűen megnőtt gyógyszerforgalmában jelentős tételt tesznek ki a preventív célra vásárolt OTC gyógyszerek. A logisztikai folyamatok minél gyorsabb helyreállítása érdekében – a nagykereskedőkkel folytatott egyeztetések alapján – javasoljuk, hogy ezeknek a termékeknek csupán racionális mennyiségű beszerzését kérjék betegeiktől.

 

Budapest, 2020. március 18.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816240

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo