Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezet

30 éves

 

A gyógyszerészek első szakmai testületéről, a pest-budai gyógyszerész-grémium létezéséről,1809-ből van a legkorábbi adatunk, az országos érdekképviseleti szervezet létrehozása csak 1872-ben valósult meg. A gyógyszerészi kamara megalapításának gondolata először 1875-ben került szóba, az első törvénytervezetet 1876-ban készítették, A következő hetven évben még tervezet 14 született, az utolsó 1943-ban. 1945. után azonban a visszaesés évei következtek, szakmai érdekvédelmi szervezetek gyakorlatilag elhaltak, majd a több évtizedes nehézségek után 1989. július 15-én civil szervezetként megalapítottuk a Magyar Gyógyszerészi Kamarát. A Kamara megalakulása után kezdődhetett a szervezet országossá bővülése.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara első Tagozata:


1990. január 13-án Budapesten a SOTE Nagyvárad téri elméleti tömbjében megalakult a Kamara Budapesti Tagozata, melynek elnökévé dr. Hetényi Lászlót, titkárává Horváth Péter gyógyszertárvezetőt, alelnökévé Szathmáry István mb. gyógyszerészeti osztályvezetőt és Szabó Istvánné gyógyszertárvezetőt választották.” Az Alakuló Ülésen 186 gyógyszertári hálózatban dolgozó kolléga volt jelen.”

(Gyógyszerészi Hírlap 1990. január)

„A múltnak tudása fényt vet a jelenre és sejteti velünk a jövőt!” (Markusovszky Lajos)

 

"...az Egyetemről abban reménykedve indultunk el, hogy a hivatás, amit választottunk, sikereket és jó megélhetést biztosít számunkra. Reményeink nem váltak valóra, - telnek az évek és alig haladunk előre, - de most ismét itt vagyunk és újra nekifogunk dolgozni egy megbecsültebb gyógyszerészetért, egy jobb jövőért. Nem lehet, hogy megint csalatkozzunk, ha céljainkért együtt haladva összefogunk." (Gyógyszerészi Hírlap 1990 február)

 

Gondoljuk át mit valósítottunk meg a 30 évvel ezelőtti vágyainkból!

 

A 30 éves évfordulón tisztelettel és szeretettel köszöntöm az alapító tagokat és ma már 2350 gyógyszerészt összetartó Budapesti Szervezet minden tagját!

 

Budapest, 2020. január 13.

 

dr. Hetényi László
bp-i elnök

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6781974

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo