Gyaszjelentes dr Hamvas Jozsef

 

Dr. Hamvas József
gyógyszerész-jogász
1944-2022


(+2022. 08. 27.)

 

Dr. Hamvas József, aki 2007-ben minisztériumi főosztályvezetőként vonult nyugállományba, a gyógyszerész-jogász nemzedék egyik kiemelkedő képviselője volt. E két tudományterület ismeretanyagának és szemléletének harmonikus egysége tette lehetővé, hogy Hamvas dr. a gyógyszerügy legmagasabb szintjein is sikeresen tevékenykedett. Jó példa erre a gyógyszertári privatizáció, - e ma már történelminek számító folyamat - lebonyolításában betöltött szerepe, amelyet miniszteri biztosként irányított.

 

1944-ben született Baján, ahol általános és középiskoláit is végezte. 1969-ben Szegeden szerezte meg a gyógyszerészi, majd 1980-ban Pécsett a jogi diplomáját.
1970-ben került az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe, ahol a gyógyszerek toxikológiai értékelésében vett részt, később főigazgató-helyettes lett. Az OGYI-ban eltöltött több mint 2 évtized után 1991-ben a Népjóléti Minisztérium Gyógyszerészeti Főosztályának vezetésével bízták meg.


A minisztériumból való kisebb kitérő idején, 1997 és 2002 közölt több területen tevékenykedett: - a Magyar Gyógyszerész Kamara Hivatalának igazgatója, az OEP Gyógyszer, Gyógyászati Segédeszköz főosztályának vezetője, rövid ideig a Szent Imre Kórház főgyógyszerésze volt, majd 2002 júniusától ismételten az Egészségügyi Minisztérium Gyógyszerészeti Főosztályát vezette, egészen 2007. január 5-ei nyugdíjba vonulásáig.

 

Isten Veled! Nyugodj Békében!


volt munkatársad, Dr. Hetényi László MGYK budapesti elnök