Az online gyógyszerrendelés és -szállítás ugyan kényelmes lehet a beteg számára, azonban jelenlegi formájában számos veszéllyel is járhat. Egyre több futárszolgálat, sőt, kész ételeket kiszállító vállalkozás is elkezdett gyógyszerkészítményeket kézbesíteni. Mindezt megfelelő szakmai tudás és minőségbiztosítás nélkül. A kialakult helyzetről, a betegbiztonság és hatékony szabályozás fontosságáról kérdeztük dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét.

 

Milyen veszélyekkel jár a betegek számára a tevékenységi engedéllyel és megfelelő szakemberrel nem rendelkező alvállalkozók bevonása a lakossági gyógyszerellátásba? Előfordulhat akár olyan eset is, hogy például két forró pizza mellé kerül a lázcsillapító a futár dobozába?

 

Csomagküldő vagy futárszolgálat bevonásával történő gyógyszervásárlás esetén semmilyen biztosíték nincs arra, hogy garantált minőségben jut el a gyógyszer a megrendelőhöz. Nincs biztosíték a beteg adatainak a védelmére és arra pedig végképp nem számíthat senki, hogy szakértő tájékoztatást kap a gyógyszerei használatához. Tudni kell, hogy a gyógyszergyártás és -forgalmazás engedélyhez kötött és a gyógyszer útja a gyártástól egészen a betegnek történő átadásáig zárt rendszerű és hatóság által ellenőrzött. Ez azt jelenti, hogy az engedéllyel rendelkező gyártó és nagykereskedő is csak engedéllyel rendelkező gyógyszertárnak adhatja tovább a gyógyszert, a patika pedig – függetlenül attól, hogy vényen rendelt vagy vény nélkül is kapható gyógyszerről van szó – csak diplomás gyógyszerész vagy okleveles szakasszisztens személyes közreműködésével szolgáltathatja ki azt a betegnek vagy a hozzátartozójának.
Ahogyan vényköteles gyógyszert sem a sarki boltban veszünk, az online gyógyszerbeszerzést is bízzuk a patikákra a betegbiztonság érdekében.

 

Mit jelent a gyógyszerészek felügyelete a gyógyszerforgalmazásban, amely a csomagküldés gyakorlatával sérülhet?

 

Garanciát és szakértő támogatást jelent. A betegnek nem kell félni, hogy hamisított vagy rossz minőségű gyógyszert kap, vagy olyat, ami nem alkalmas a problémái megoldására. A gyógyszerésznek figyelnie kell az adagolásra, mert a gyógyszerből sem többet, sem kevesebbet nem szabad bevenni. Komoly egészségkárosodás lehet a vége, ha egymás hatását módosító gyógyszereket együtt használunk. A gyógyszerész a nem várt mellékhatásokat is pillanatokon belül képes lehet felmérni. Gyakori probléma például az is, hogy a tegnap esti tv-reklám hatására ugyanolyan hatóanyagú gyógyszert kér a beteg, mint amit már más néven szed. A csomagküldés során viszont olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat. Annak azonban van létjogosultsága, hogy például a mozgásképtelen betegeknek, vagy egy olyan településen, ahol nincs patika, a gyógyszertárak házhoz szállítsák, vagy az adott településre elvigyék a szükséges gyógyszereket. A házhoz szállítás során ugyanis mindvégig szakember gondoskodik a gyógyszerről és a beteggel való kommunikáció feltételei is adottak.

 

Kivédi-e az internetes gyógyszerforgalmazásra és házhozszállításra vonatkozó jelenlegi jogszabály az esetleges veszélyeket, visszaéléseket?

 

Komoly problémát jelent a külföldi, de nálunk is elérhető szerverekhez köthető internetes gyógyszerhamisítás. Ez nagy veszély – annak ellenére, hogy Magyarországon a szabályozás konkrét gyógyszertárakhoz köti, és ma kizárólag a vénynélküli gyógyszerek esetében engedélyezi az internetes gyógyszerkereskedelmet. A szabályozás korrekciója indokolt, mert a jelenlegi hazai szabályok akkor születtek, amikor az online tér még nem nyújtott ennyiféle lehetőséget. Ma már a mindennapjaink részét képezi az e-recept és elindultak az online vényfoglaló rendszerek is. A házhoz szállítással kapcsolatban a pandémia megmutatta, hogy ezt is tovább kell gondolni, mert nem tisztázottak az objektív betegérdekre alapozott és a kényelmi szolgáltatásként nyújtható házhoz szállítás gazdasági vonatkozásai és a területi hatálya sem. Ráadásul vannak olyan különleges, ún. egyedi import gyógyszerek is, amelyek lakóhely közeli elérhetősége sem biztosított.
Cipőt a cipőboltból, gyógyszert a patikától vásároljunk, ha nem szeretnénk kellemetlenségeket

 

Milyen módosítási javaslatai vannak a Magyar Gyógyszerészi Kamarának a helyzet rendezésére, látják-e annak módját, hogy az internetes gyógyszerforgalmazás veszélyforrás helyett a betegek kényelmét segítő lehetőség legyen?

 

A Kamara álláspontja szerint a csomagküldés, a házhoz szállítás és az internetes gyógyszerértékesítés szabályozását egységes filozófia mentén kellene újra gondolni. Ezen a területen is elsődleges szempontnak tartom a garanciális elemek érvényesülését. Így a gyógyszer- és a betegbiztonság garantálását, az adatvédelmet, a beteg és a szakember személyes egyeztetésének a lehetőségét, valamint azt, hogy őrizzük meg a területileg kiegyensúlyozott gyógyszerellátást. Mivel a csomagküldés a jelenlegi szabályozás mellett a legalapvetőbb garanciális elemeket sem képes teljesíteni, hosszabb távon a házhoz szállítás és az internetes gyógyszerkereskedelem szabályozásának korrekciója és feltételeinek megteremtése jelenthet komoly előrelépést. Fontosnak tartom, hogy ezen a területen is teremtsük meg a minél szélesebb körű és országosan egyenletes színvonalú szolgáltatások feltételeit, jogi, szakmai és gazdasági vonatkozásban egyaránt.

 

Forrás: gyogyzona.hu

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811242

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo