Lektorálta
Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Mint az élet számtalan területén, a gyógyszerhamisítás kapcsán is elmondható, hogy akkor vagyunk biztonságban, ha tájékozott és tudatos „felhasználók" vagyunk. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy csak gyógyszerészek irányításával működtetett körülmények között szerezzük be saját magunk és hozzátartozóink, ismerőseink gyógyszereit. Így gyakorlatilag kizárt, hogy hamis gyógyszerkészítményhez jutunk és ezek kártékony hatásainak áldozatává válunk.

 

Fokozott figyelmet kell fordítani a gyógyszerhamisítás problémájára, hiszen speciális termékről van szó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hamis gyógyszernek minősíti mindazon termékeket, amelyeknek azonossága, összetétele, eredete vagy akár az előtörténete nem megfelelő.

 

A hamis gyógyszerekkel kapcsolatban számos olyan minőségi probléma vetődik fel, amely rövid vagy hosszú távon az emberek egészségi állapotát, esetleg életét veszélyeztetheti. Ugyanis semmi garancia nincs arra – szemben a legálisan forgalmazott gyógyszerekkel –, hogy ezek a készítmények megfelelő összetételűek. Pl. valóban annyi hatóanyagot tartalmaznak, amennyi az elvárt mennyiség; tartalmaznak-e egyáltalán hatóanyagot vagy talán olyan hatóanyag is van bennük, amely nem is lehetne?

 

A gyógyszerhamisítás kártékony hatása sajnos sok szereplőt érint. A betegek körében közvetlen egészségügyi károsodást okozhat. Ezen felül anyagi kár is éri az embert, hiszen eredménytelen terápiákra költi a pénzét. Az anyagi kockázat kiterjed az egész egészségügyi ellátórendszere is, hiszen fokozott terhelést és ezáltal többlet költséget is okoznak a gyógyszerhamisítók.

 

Az elmúlt évtized során komoly fejlesztések történtek az Európai Unióban annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz ne juthassanak el hamis gyógyszerkészítmények. Olyan kereslet csökkentő és a kínálati piacot befolyásoló szabályozások indultak el Magyarországon is, amelyek célja, hogy senki se férhessen hozzá hamis gyógyszerhez. A teljes gyógyszerellátási lánc, tehát a gyógyszerkészítmények gyártótól patikáig vezető útjának garantált biztonságosságát többek között annak köszönhetjük, hogy 2019-től biztonsági elemeket helyeztek el a hamisítás szempontjából leginkább veszélyeztetett, receptköteles gyógyszerek dobozain. Ilyen a külső csomagoláson jól látható egyedi azonosító kód és a „dézsmabiztos" lezárás.

 

Sokak számára jól ismert hang és mozdulat, amikor a patikákban „lecsippantják" a gyógyszereket és ez esetenként kissé lassíthatja a vásárlás, valamint a tanácsadás folyamatát. A gyógyszert kiadó szakember ilyenkor az egyedi azonosító kódok leolvasásával ellenőrzi minden receptköteles gyógyszer eredetiségét, mielőtt átadná azokat a betegnek. Ez egy végpontól végpontig nyomon követett, online ellenőrző rendszer, amelynek utolsó tagjai, „őrzői" a gyógyszertárak. Így lehetünk biztosak abban, hogy gyógyszertárainkból hamis készítmény nem kerül betegeinkhez, csak igazoltan megbízható minőségű, hatásos és biztonságos gyógyszerek!

 

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.
Forrás: gyogyzona.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782112

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo