Lektorálta
Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Ma már gyakorlatilag bármilyen termék elérhetővé vált az interneten, így gyógyszert is kaphatunk a világhálón. Tagadhatatlan, hogy kényelmes, gyors és akár trendi is online megrendelni valamit, de így van ez a gyógyszerekkel is?

Közel 20 éve működnek már legális, internetes gyógyszerforgalmazó honlapok, amelyek egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a gyógyszerellátásban számos nyugat-európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban. Majdnem tízezer legális, internetes gyógyszerforgalmazó működik Európában, amelyek az adott ország jogszabályi hátterének függvényében kínálnak recept nélküli vagy akár receptköteles gyógyszereket.

 

Fontos tudni, hogy a legális, online gyógyszerforgalmazók mögött minden esetben – így Magyarországon is – gyógyszertárak, valamint egy jól szabályozott és biztonságos gyógyszerellátási lánc és természetesen megfelelő felkészültséggel rendelkező gyógyszerész szakemberek állnak.

 

Az internetes gyógyszervásárlás előnyei hasonlóak az összes többi online vásárláshoz, ilyen például az árak gyors összehasonlításának lehetősége, akciók átláthatósága, egyszerűen áttekinthető termékválaszték stb. Mindez már hazánkban is kézzelfogható jelenség, de itthon csak a recept nélkül megvásárolható gyógyszereket találjuk meg webpatikát is működtető gyógyszertárak virtuális polcain.

 

Az előnyök mellett azonban le kell mondanunk arról, hogy az online vásárolt gyógyszerekről szakemberekkel érdemben egyeztethessünk. Például milyen mellékhatások lehetségesek; szedhető-e a választott gyógyszer más, receptköteles gyógyszerek mellett?

 

A megbízható és betegközpontú ún. „just-in-time", illetve egyszerűen a személyes gyógyszerészi tanácsadás hiánya önmagában is kockázatokat hordozhat és negatívan befolyásolhatja az egészségügy szereplőivel együttműködő, sikeres és biztonságos gyógyszeres terápiát.

 

Emellett számtalan veszéllyel és direkt egészségkárosító kockázattal járhat az, hogy az online tér óriási és határtalan, így sajnos jelentősen meghaladja a törvénytelen és gyakran hamis termékeket forgalmazó felületek száma a legálisan működő versenytársaikét.

 

Nem nehéz kitalálni, hogy az internetes gyógyszervásárlás jelenlegi legnagyobb kihívása az, hogy miként szoríthatóak vissza, illetve kerülhetők el a nem megbízható forgalmazók. A megoldás a lakosság és a betegek részéről a körültekintő és tudatos online vásárlási hozzáállás, amihez ne feledjük az alábbi információkat és tanácsokat!

 

Receptköteles gyógyszer Magyarországon nem vásárolható interneten keresztül legálisan, külföldi forrásból sem!
Külföldi vállalkozások által interneten kínált, bármilyen gyógyszer biztonságossága és a forgalmazásuk szabályszerűsége nehezen ellenőrizhető hazánkban; így ha valaki az internetes vásárlás mellett dönt, akkor magyar gyógyszertárak által hivatalosan működtetett webpatikák polcait böngéssze csak a már jól ismert, recept nélkül megvásárolható gyógyszerek és egyéb patikai termékek után!
Ne feledjük, hogy bármilyen praktikusak az online lehetőségek, még mindig (járvány idején is) elsősorban a személyes gyógyszertári találkozások tudnak segíteni az esetleges gyógyszerelési problémák elkerülésében, felderítésében!

 

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.


Forrás: gyogyzona.hu