Csesznok Flóra írását lektorálta Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Az omega-3 zsírsavak nagyban hozzájárulnak szervezetünk helyes működéséhez, de vajon mennyire van szükségünk és milyen táplálékokból nyerhetjük ki? Dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész megválaszolja kérdéseinket.

 

 

Napjainkban igen felkapott az omega-3 zsírsavak fogyasztása, hiszen kétségkívül nélkülözhetetlenek a szervezet számára, továbbá jótékony hatásaikat meglehetősen hiteles bizonyítékok támasztják alá. Dr. Somogyi Orsolya gyógyszerész szakértőnk szerint azonban a gyógyításban kihasználható hatásukat igazoló, tudományos szintű eredmények számos esetben még további kutatások tárgyát képezik.
Van lehetőségünk megbízható minőségű omega-3 étrend-kiegészítő kapszulák szedésére


Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok

 

A táplálkozás szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsavak az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), melyek legnagyobb mennyiségben a tengeri halakban és a kagylókban találhatóak meg, a halolajok aktív összetevői. Meghatározó lehet még a kiegyensúlyozott étrend összeállításában az alfa-linolénsav (ALA), mely szintén omega-3 zsírsav, de főként növényi eredetű táplálékokkal juttatható be a szervezetbe, például lenmaggal és diófélékkel. Magyarként ilyen élelmiszereket általában ritkán fogyasztunk, de van lehetőségünk megbízható minőségű étrend-kiegészítő kapszulák szedésére, elsősorban EPA- és DHA-tartalommal, melyek a gyógyszertárakban is megvásárolhatóak. Gyógyászati szempontból az ilyen termékek fogyasztása például emelkedett triglicerid-szint (vérzsír-szint) esetén válhat indokolttá.


Az omega-3 zsírsavak lehetséges hatásai az emberi szervezetre

 

A halolajok (EPA és DHA) csökkentik a vér triglicerid szintjét (vérzsír-szintjét), csökkenthetik a vérnyomást és jótékony hatással lehetnek a szívműködésre.
Az EPA és DHA potenciális gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet.
Egyes vizsgálatok igazolják, hogy nagy mennyiségű EPA fogyasztása meghosszabbíthatja a vérzési időt, ezért általános gyógyszerészi javaslat, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményeket ne szedjük együtt véralvadásgátló gyógyszerekkel!

 

Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsavak gyógyító hatásainak tudományos igazolásához jelenleg nem áll rendelkezésünkre teljesen kimerítő mennyiségű kutatási eredmény, de az bizonyos, hogy a különböző hatások kialakulásához eltérő mennyiségekre lehet szükség.
A kismamáknak heti kétszer-háromszor, elsősorban tengeri halat érdemes fogyasztani.


Milyen mennyiségben fogyasszunk omega-3 zsírsavakat?

 

Az FDA, az USA élelmiszer- és gyógyszerbiztonságáért felelős hivatalának iránymutatása szerint orvosi javaslat nélkül, felnőttek számára az EPA és DHA együttes, naponta elfogyasztott mennyisége ne haladja meg a 3 grammot, azaz 3000 milligrammot!

 

Dr. Somogyi Orsolya azt javasolja, hogy ha étrend-kiegészítő szedése mellett döntünk, a készítménnyel bevitt, együttes EPA- és DHA-mennyiség ne lépje túl a napi 2 grammot, azaz 2000 milligrammot, hiszen az emellett elfogyasztott élelmiszereink is tartamazhatnak omega-3 zsírsavakat. Ennél nagyobb mennyiségű EPA és DHA napi fogyasztása nem javasolt, mindenképpen orvosi konzultációt igényel.


Omega-3 zsírsavak fogyasztása várandósság alatt

 

Sokszor felvetődő kérdés, hogy várandósság esetén kell-e nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsavakat fogyasztani. Ilyenkor az omega-3 zsírsavak valóban speciális hatással rendelkezhetnek, de ekkor sem szabad ezeket túladagolni a lehetséges kockázatok miatt. Az FDA ajánlása szerint a kismamák heti kétszer-háromszor, elsősorban tengeri halat egyenek. Amennyiben ez nem megoldható, érdemes tengeri halakból származó omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket, vagy ezekkel dúsított élelmiszereket fogyasztaniuk úgy, hogy a DHA-bevitel legalább naponta 200 és 300 milligramm között legyen.Tehát nem a fokozott mennyiségű omega-3 zsírsavak szedése javasolt, hanem a rendszeres, kiegyensúlyozott fogyasztásuk. Dr. Somogyi Orsolya felhívja a figyelmet arra, hogy a „várandós-vitaminok" önmagukban is tartalmazhatnak omega-3 zsírsavakat, érdemes ezt is beleszámolni.

 

Cikkünk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.

Forrás: gyogyzona.hu