Az Echinacea, másnéven kasvirág egy gyógynövény, melyet az emberek évszázadok óta használnak betegségek enyhítésére. Vajon alátámasztja a tudomány jótékony hatásait, vagy csak hagyományok alapján használjuk?

 

Az Echinacea nemzetség három fajának (E. purpurea - bíbor kasvirág; E. pallida – halvány kasvirág; E. angustifolia – keskenylevelű kasvirág) a levelét, a virágát és a gyökerét ma már széles körben termesztik gyógyászati célokra, és használják fel különböző tabletták, teák, krémek, cseppek és kivonatok készítéséhez. Ezt a gyógynövényt leggyakrabban megfázás és influenza enyhítésére, vagy más enyhébb fertőzések és gyulladások kezelésére alkalmazzák, de ténylegesen számottevő jótékony hatására kevés tudományos bizonyíték van.

 

Echinacea hatása

 

Az Echinacea enyhítheti a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét.Számos tanulmány igazolja, hogy segíthet a fertőzések és a vírusok elleni küzdelemben, mely gyorsabb felépüléshez vezethet. A kasvirág tele van olyan növényi összetevőkkel, melyek antioxidánsként funkcionálnak, mint például flavonoidok és a kávésav-származékok. Ezek segítenek a szervezetnek felvenni a harcot az oxidatív stresszel, mely krónikus betegségek, cukor-, és szívbetegség kialakulásához is vezethet.

 

A legtöbb bizonyíték a bíbor kasvirág hatásosságával kapcsolatban áll rendelkezésre. Több klinikai vizsgálat alapján megállapítható, hogy Echinacea alkalmazásával csökkenthető a megfázásos betegségek kialakulásának kockázata, és lerövidülhet a gyógyuláshoz szükséges idő. Keskenylevelű és a bíbor kasvirágot tartalmazó teával megfázásban és influenzában is gyorsítani lehet a tünetek enyhüléséhez szükséges időt. A három faj közül a bíbor kasvirág az egyetlen, amelyet külsőleg is alkalmaznak: föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet. A keskenylevelű kasvirág speciális kivonata egy klinikai vizsgálat szerint csökkenti a szorongást.

 

Echinacea kockázatai

 

Az Echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos a WebMD adatai szerint. Az esetleges mellékhatások közé tartozik a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés. Az Echinacea készítmények nagyobb eséllyel fognak allergiás reakciót kiváltani azoknál, akik allergiásak a parlagfűre, a körömvirágra vagy a százszorszépre. Ha ezek közül valamelyikre allergiás vagy, egyeztess kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel Echinacea-s készítmény használatba vétele előtt. Speciális esetekben, mint például a terhes vagy szoptató anyukáknál és a gyerekeknél az Echinacea szedése a kockázatok elkerülésének érdekében nem javasolt. Vannak azonban olyan termékek, amelyek biztonságosságát gyermekeknél is bizonyították, ezeket gyermekkorban is lehet alkalmazni (az alkalmazás alsó életkori korlátjáról a termékek csomagolásán tájékozódhatunk).

 

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott távol maradni az Echinacea tartalmú készítményektől, mivel az immunrendszerre gyakorolt hatása ronthat állapotukon. Mivel az Echinacea növeli az immunrendszer hatékonyságát, csökkentheti az immunrendszert gyengítő gyógyszerek hatását, ezért szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára. A gyógynövényt tartalmazó készítmények csökkenthetik a máj és a test gyógyszerlebontó-képességét. Ha gyógyszer szedése mellett szeretnél Echinacea-t alkalmazni, mindenképpen beszéld meg kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel, mivel az csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.

 

Lektorálta: Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense

 

Forrás: gyogyzona.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6806209

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo