Szakértők szerint az étrend-kiegészítők és a gyógyszerek közötti kölcsönhatás különböző mechanizmusokon, többek között farmakokinetikán és farmakodinamikán keresztül történik – írja a Magyar Hírlap.
A táplálékkiegészítő-gyógyszer kölcsönhatások leggyakoribb példái a K-vitamin és a véralvadásgátlók, az omega–3 zsírsavak és a vérnyomáscsökkentők, a ginzeng és a cukorbetegség elleni gyógyszerek, valamint az orbáncfű és az antidepresszánsok kombinációja. Az olyan véralvadásgátló szereket, mint a warfarin, a vérrögök megelőzésére használják. A K-vitamin kulcsszerepet játszik a véralvadásban, és felesleges mennyisége gyengítheti a warfarin hatását, növelve a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ezért a véralvadásgátlót szedőknek kerülniük kell a K-vitaminban gazdag élelmiszerek és étrend-kiegészítők túlzott fogyasztását.
Az omega–3 zsírsavak azonban, amelyeket gyakran halolaj formájában fogyasztanak, vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek – figyelmeztet a Life.ru beszélgetőpartnere. Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, például béta-blokkolókkal vagy ACE-gátlókkal együtt alkalmazzák őket, túlzott vérnyomásesés következik be, amely a gyógyszeradagolás módosítását teszi szükségessé.
A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!
Forrás: pharmaonline.hu