Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaság közel 30 éve tünteti ki minden évben a legkorszerűbb készítményeket, melyek modern terápiás lehetőségekhez segítik hozzá a betegeket hazánkban. A rangos szakmai elismerést idén az AstraZeneca gyógyszere nyerte el (FORXIGA) mely a cukorbetegségben érintettek, valamint a szívelégtelenségben és az idült vesebetegségben szenvedők, összesen közel 2 millió magyar túlélési esélyeit és életminőségét javíthatja.

 

Korunk legveszélyesebb „járványai” valójában az olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, a szívelégtelenség, vagy az idült vesebetegség. Ezek a betegségek magyarok millióit érintik, lassan, „csendben”, de szisztematikusan teszik tönkre az emberek egészségét.

 

Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetik. A diabétesz becslések szerint éves szinten 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

 

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek jelentik a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot: a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A szívelégtelenség a felnőtt népesség 2 százalékánál jelentkezik, ráadásul több mint 10 százalék a betegségben szenvedők egyéves halálozási aránya.

 

A magas vérnyomás és a diabétesz emellett az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40 százaléka szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre, vagy veseátültetésre szorul. A Pécsi Tudományegyetem és az AstraZeneca nemrég közzétett adatelemzésen alapuló kutatása bizonyította, hogy az idült vesebetegség egy aluldiagnosztizált népbetegség, amely akár 1,5 millió embert is érinthet itthon.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

 

Forrás: medicalonline.hu

 

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6809794

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo