A 20. század közepéig nem léteztek tápanyagok tabletták, pirulák formájában - zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gabona és hús biztosították azokat az emberek számára. Manapság viszont mindenkinek lehetősége van a vitaminok pótlására, a különféle vitamin kapszulák, készítmények népszerűsége töretlen.


Persze akárcsak a fehérjék esetében, itt sem mindegy a vitamin forrása, formája, hisz az nagyban befolyásolja, hogy mennyire is képes felszívódni, beépülni szervezetünkbe, márpedig anélkül feleslegesen fogyasztjuk a tablettákat.
A cikk teljes részletében tárgyalja a lehetőségeket. Ezen az oldalon csak a legfontosabbakat említjük!

 

Vas: előnyös együtt szedni C vitaminnal, aminosav tartalmú táplálék kiegészítőkkel. Nem javasolt a szedése nagy dózisú cinkkel vagy rézzel együtt, továbbá kerüljük a kávé, tea fogyasztását, valamint a szóját is. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.

 

Kalcium: D vitaminnal, fehérjével, C vitaminnal együttesen fejti ki maximális hatását, de ne szedjük együtt nagy dózisú magnéziummal, cinkkel vagy foszfátokkal.
Magnézium: D vitaminnal együtt (nem szükséges feltétlenül egy időben) érdemes szedni. A magnézium és a B6-vitamin optimalizálják egymás hatását, a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását. A magnézium együttes szedése kerülendő nagy dózisú kalciummal és foszfátokkal.

 

Folsav: C vitaminnal hasznos kiegészíteni, míg ellenjavallott cinkkel együtt és szedése gyengítheti a B-12 vitamin hatékonyságát is.
A vitaminok többsége egyáltalán nem szintetizálódhat a szervezetben, azokat táplálékaink részeként visszük be, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ha lehet ellenőrzött (esetleg bio) forrásból.

 

Vitaminok és fehérje (aminosavak)
Akárcsak a jó fehérje kiegészítő, úgy a jó vitaminkészítmény is főként természetes összetevőkből és hatóanyagokból áll, nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízfokozókat, állományjavítókat. Aktív hatóanyagai könnyen felszívódnak, ezért mindig érdemes elolvasni a dobozon feltüntetett összetételt.
Sokan gondolják, hogy az a jó készítmény, melyben sok milligramm vitamin és ásványi anyag van, pedig a hatékonyság és a hasznosulás nem a mg-on múlik. A probiotikus formában (fermentáltan) bevitt tápanyagok jóval hatékonyabbak, a szervezet jobban hasznosítja őket, mint az összes többit.
A teljesen allergén mentes rizsfehérjék közül az tud teljes értékű - mind a 9, esszenciális aminosavat tartalmazó lenni, melyből a fehérje teljes rizsszemekből, valódi csíráztatást követően kerül kivonásra.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

 

Forrás: rizsfeherje.hu

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6809829

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo