A demencia kialakulásának egyik feltételezett oka a 2-es típusú cukorbetegség. Kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy segíthetik-e csökkenteni a betegség megjelenésének kockázatát a kezeléséhez használt gyógyszerek.

 


A kutatás során több mint félmillió, 60 évesnél idősebb, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciens egészségügyi adatait vizsgálták, két csoportra osztva. Az egyik csoportba azokat sorolták, akik legalább egy éven át tiazolidindionokat (TZD) szedtek, a másik csoportba azok kerültek, akik egyéb szert, például metformint vagy szulfonilureákat szedtek.

 

A tanulmány eredménye szerint azoknál az idős embereknél, akik régebbi típusú cukorbetegség elleni készítményt - tiazolidindionokat - szednek, 22%-kal kisebb eséllyel alakul ki a demencia, illetve 11%-kal kisebb az esély az Alzheimer-kór diagnózisára, mint azoknál, akiknél másfajta gyógyszert alkalmaznak.


Az Open Diabetes Research & Care lapban megjelent tanulmány szerzői szerint a jövőben klinikai vizsgálatokat kell majd végezni, mert a gyógyszerben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket fel kell tárni.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

Forrás: pharmindex-online.hu

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6810538

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo