A myalgiás encephalomyelitis vagy krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) egy súlyos, sokrétű, krónikus, ismeretlen etiológiájú neurológiai betegség. Megmagyarázhatatlan, megsemmisítő fáradtság, legjellemzőbb tünetként megerőltető tevékenységet követő rossz közérzet, nem pihentető alvás, neurokognitív károsodások, gyomor- bélrendszeri panaszok és orthostaticus intolerancia jellemzi. Jelenleg nem áll rendelkezésre objektív diagnosztikus teszt és nincsenek célzott, hatékony gyógyszerek az ME/CFS ellen.

 

Az utóbbi pár évben fokozott figyelem irányult a mitochondriumok szerepére a betegség pathogenesisében. Széleskörű irodalmi adatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy közös pathomechanizmusok állhatnak a mitochondriális dysfunkció és az alacsony fokú gyulladás hátterében. A tünetek mérséklése céljából ME/CFS-ben jól ismert különböző étrendkiegészítők egyedüli vagy kombinációban történő használata, ideértve a koenzim Q10-et (CoQ10), az L-karnitint, a NADH-t, a D-ribózt, vitaminokat, a magnéziumot, a melatonint, a cinket, a folsavat, esszenciális zsírsavakat, valamint az N-acetil-L-karnitint.

 

A szelén kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges immunrendszer fenntartásában, valamint a gyulladásos folyamatokban különböző krónikus betegségekben, így ME/CFS-ben is. A szelént azért érdemes CoQ10-zel kombinálni, mert a CoQ10 redukálásához szükséges thioredoxin reduktáz enzim szelénfüggő.

 

A szerzők információi szerint ezidáig nem végeztek randomizált kontrollált vizsgálatot a CoQ10 és a szelén együttes adásával ME/CFS-ben. Jelen vizsgálat célja az orális CoQ10 és szelén pótlás klinikai végpontokra, továbbá a redox státusszal, gyulladással, valamint a kardiovaszkuláris státusszal kapcsolatos keringő biomarkerekre gyakorolt hatékonyságának vizsgálata volt ME/CFS-ben.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

 

Forrás:medicalonline.hu