A fiatal korban előforduló szemszárazság okairól és kezelési lehetőségeiről Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistát kérdeztük.

 

A szemfelszín a kötőhártya és az átlátszó szaruhártya felszínét együttesen jelenti. Ezt a területet folyamatosan nedvesen tartja a könnyfilm, amit a kötőhártya apró sejtjei termelnek. Ez a könnyfilm, amit orvosi nyelven az alap könnyelválasztás (alap könnyszekréció) hoz létre, elkülönítendő a nagy könnymirigy által létrehozott könnytermeléstől, ami tulajdonképpen a sírás időszakosan nagy könnymennyiségét biztosítja. A szem egészséges nyitva tartásához és a panaszmentes látáshoz a szemet körülvevő tényezők (fény, környezeti páratartalom, szél) hatását ellensúlyozandó, egységes folyadékfilm-borítás szükséges a szem felszínén. Ezt normális esetben a könny alaptermelését végző sejtek biztosítják, és a könnyet a pislogás terít szét a szem felszínén. Ezek a funkciók változnak meg szárazszeműség esetén.

 

 

Két különböző betegség a szem felszínén

 

A szemfelszín betegségeit 2 fő csoportra lehet osztani: az első csoport a szem felszínének szárazsága (szárazszeműség), a másik csoport a szemfelszín betegség, ami az első csoportnál súlyosabb állapotot jelöl. Szemszárazság esetén a termelt alap könnymennyiség nem képes folyamatosan bevonva tartani a szem felszínét. Emiatt a szemfelszín időnként kiszárad, lényegében úgy, mintha a mosogatóban mosnánk el egy teflon edényt, amelyről a folyadék szétszalad, és nem tapad meg a felszínén. A szárazzá vált szemfelszín idővel egyre inkább panaszt okoz, és a beteg pontosan nem meghatározott, de egyértelmű komforthiányt, szempirosságot, diszkomfort érzést tapasztal. A szárazság miatti diszkomfort érzés előbb-utóbb idegentest érzést vált ki a szem felszínén. Erre reakcióként a nagy könnymirigyből hirtelen könnytermelés indul meg. A szárazszeműségben szenvedő személy pedig úgy fordul az orvoshoz, hogy a fő panasza a hirtelen, erős könnyezés. Valójában ez a nagy könnymirigyből eredő, hirtelen könnyelválasztás válasz a szemszárazság miatt megjelenő idegentest érzésre.

 

A szemfelszín betegség esetén a gyulladásos komponensek kerülnek előtérbe. A szem felszínén nem pusztán könnyhiány és abból adódó irritáció érzés jelenik meg, hanem gyulladásos sejtek, sejtpusztulás és az ehhez tartozó helyi immunológiai reakciók is. A szemfelszín ilyen betegségeit kiválthatják immunbetegségek, melyek lehetnek a teljes szervezetet érintők vagy a szem felszínére lokalizáltak, de okozhatják tartósan alkalmazott szemcseppek is a toxikus konzerválószerek illetve egyes nem tolerált hatóanyagok révén. A szemfelszín betegség hozzáértő, komplex szemorvosi ellátást igényel, ami messze túlmutat a szárazszeműség mindennapos menedzselésén.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

 

Forrás: pharmaonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6810111

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo