Az FDA március 30-án gyógyszerjelölti státuszba vette az AbbVie migrén megelőzésére szolgáló atogepant hatóanyagú orális CGRP receptor antagonista készítményét, melynek engedélyezése őszre várható.

 

Az atogepant egy vizsgálati fázisban levő orálisan alkalmazható CGRP receptor antagonista (gepant), amelyet kifejezetten a migrén preventív kezelésére fejlesztettek ki. Vizsgálatok szerint a CGRP szintje migrénes rohamok során megemelkedik, ezért a szelektív CGRP receptor antagonistákat jelenlegi ismereteink szerint sikerrel lehet alkalmazni a migrén megelőzésében. A hatóanyag eredetileg az Allergan fejlesztése. A céget tavaly májusban felvásárolta az AbbVie, így a világ negyedik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata jött létre – több mint egy évet kellett várni arra, hogy az európai és az amerikai versenyhivatal engedélyezze a 63 milliárd dolláros fúziót, és még így is el kellett adni bizonyos gyógyszerek licenceit más vállalatoknak. Az Allergan a hatóanyagot több másik vizsgálati molekulával együtt fejlesztette, ezek közül a legígéretesebb a szintén CGRP-blokkoló ubrogepant lett, amelyet azonban nem a prevencióban, hanem a migrén rohamterápiájában vizsgálat a cég.

 

Egy fázis III hosszú időtartamú biztonságossági vizsgálatban a 60 mg-os napi adag hatásait vizsgálták, ennek adatai az American Academy of Neurology 2021-es virtuális éves találkozója keretében kerülnek majd bemutatásra. A 12 hetes vizsgálati időszak alatt a migrénes napok számának legalább 50%-os csökkenését, míg placebo alkalmazásakor ez mindössze 29% volt.

 

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.

Forrás: otszonline

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816473

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo