A zsírmáj korunk népbetegsége. 2050-re, a tendenciák ismeretében, a zsírmáj talaján kialakult májcirrhosis következtében létrejött májelégtelenség lesz a májtranszplantációk 90%-ának az oka.

 

Hogyan jutottunk idáig?

 

A fejlett világban az elhízás a legnagyobb egészségügyi problémák egyike. Az elhízott emberek 90%-ának van zsírmája. A helyzetet súlyosbítja, hogy a probléma egyre fiatalabb korban jelentkezik. Látható, hogy a környezeti tényezőknek, egyrészről a túlzott kalória-, ezen belül a fokozott fruktózbevitelnek, illetve a kevés fizikai aktivitásnak van nagy szerepe. A megváltozott tápanyagbevitel mellett a bél mikroflórája (a mikrobiom) rossz irányba tolódik el, amely részben állandó éhségérzetet, illetve következményes vékonybél-áteresztő szindrómát okoz. Az utóbbi miatt kialakul egy alacsony szintű gyulladás a szervezetben. A másik gyulladáskeltő ok a zsigeri zsírszövet felszaporodása, amely számos gyulladáskeltő anyagot is termel.

 

 

Mi is történik zsírszöveti szinten?

 

A túlzott táplálékbevitel hatására a szervezet zsírraktározásba kezd. Ez a mechanizmus genetikailag determinált, és természetesen az állatvilágban is megtalálható. Ennek a túlélési mechanizmusnak az energiaraktározásban van szerepe. Vajon miért találta ki ezt a természet? A zsírmáj igen jó kalóriaforrás ínséges időkben. Például a vadludak a hosszú vonulásuk alkalmával a zsírmájukból nyerik az energiát. Ebből is láthatjuk, hogy a zsírmáj visszafejleszthető, ha kellő fizikai aktivitást végzünk.

 

Vissza a zsírszövethez! Egy darabig a zsírszövet növekedését a vérerek tudják követni, de egy idő után vérellátási zavar, oxigénhiány és ezáltal nekrózis alakul ki, amely az immunrendszer részéről reakciót vált ki, a macrophagok az elhalt sejteket takarítják, ami ismételten tartós alacsony szintű gyulladást tart fenn.

 

Ne feledjük, hogy ez a zsír nemcsak a májban, hanem a szívizomban, a vesében, az erek falában, a pancreasban is lerakódik. Tehát az egész szervezet érintett.

A NAFLD májcirrhosishoz, hepatocellularis májrákhoz, emésztőrendszeri malignus betegségekhez (colon-, oesophagus-, gyomor-, pancreas-), vese- és emlőrákhoz, illetve cardiovascularis betegségekhez vezethet. Ennyi probléma, betegség megelőzése lenne a cél.

A már kialakult problémák megoldására elengedhetetlen az életmódváltás.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

Forrás: PharmaOnline.hu