A kutatók eredményein alapuló terápiák megváltoztathatják az ötven év felettieket sújtó kór kezelését.


Amerikai kutatók szerint a cink visszafordíthatja a tüdőkárosodást, és javíthatja az idiopátiás tüdőfibrózisban (IPF) szenvedő betegek túlélési esélyét. A The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közzétett eredményeken alapuló terápiák megváltoztathatják az ötven év felettieket sújtó kór kezelését.

 


Az idiopátiás tüdőfibrózis hazánkban is évről évre nő, a magyarul ismeretlen eredetű tüdőfibrózisosnak nevezett esetek száma, mely jelenleg a 60–65 év feletti korosztályt érinti, ám várható, hogy fiatalabb életkorokban is megnő az előfordulási gyakoriság. Krónikus, jelenleg gyógyíthatatlan betegségről van szó, időben megkezdett gyógyszeres kezeléssel azonban jelentősen lassítható a folyamat, és javítható a beteg életkilátása.


A kutatók egészséges tüdőből, valamint IPF-ben szenvedő betegek tüdejéből származó sejteket elemezték. Felfedezték, hogy az IPF-es tüdő sejtjeiben hiányzik a cink transzporter 8 (ZIP8) nevű fehérje, amely a cinket a sejtbe vonja. A ZIP8 transzporterrel rendelkező sejteket tartalmazó organoidok képesek voltak cinket vonni a sejtekbe, majd regenerálódtak és több kolóniát alkottak – mondta Carol Liang, MD, a tanulmány első szerzője. A Los Angeles-i kutatók szerint további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy mi vezet a ZIP8 elvesztéséhez a tüdősejtekben, és hogy a cinkkiegészítők önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinálva visszafordítják-e a tüdőkárosodást.

 

Szemlézte:

dr. Pálffy Beáta
gyógyszerhatástan szakgyógyszerész
 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782624

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo