Prediabétesz: ezt teheti ellene

 

Nemcsak magát a diabéteszt, hanem a megelőző állapotot is komolyan kell venni. Kezelés nélkül ugyanis könnyen 2-es típusú cukorbetegség lehet a vége. A Cukorbetegközpont diabetológusa, Dr. Borús Hajnal tanácsaival viszont elkerülhetjük, hogy nagyobb baj legyen. 

 

 

Emelkedett vércukor értékek

 

A prediabétesz egy olyan kóros állapot, melynek során a vércukor értékek bár még nem érik el a diabétesz diagnózisához szükséges határt, ám a normálisnál már magasabb tartományban mozognak. Ennek oka legtöbbször a helytelen életmódban keresendő, ugyanis a betegek nagy része nem mozog eleget, nem megfelelő a táplálkozása, valamint túlsúllyal is küzd.

 

A prediabétesz “csupán” egy jelzés, miszerint az illető a cukorbetegség kapujában van- éppen ezért kell nagyon óvatosnak lenni, mivel a helytelen életvitel folytatásával 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Szerencsére, ha az illető betart néhány fontos szabályt, úgy nem csak a közérzetét javíthatja, hanem visszafordíthatja az elindult folyamatot is.

 

Első az életmód

 

Bár a legegyszerűbbnek a gyógyszerszedés tűnhet, ám még a már kialakult diabetes esetén is az elsődleges terápia az életmódorvoslás. Így a prediabétesz (IR, IGT vagy IFG), kezelése a személyre szabott diétával és a rendszeres testmozgás beiktatásával kezdődik. Vizsgálatok szerint ekkor akár 50-60 százalékkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. Sokan nem gondolnák, de a helyes stresszkezelés valamint a cirkadián ritmus betartása (éjszaka alszunk és nappal vagyunk tevékenyek) is bizonyítottan javítja szénhidrát anyagcserénket.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: egeszsegkalauz.hu