Az utóbbi években egyre többen kezdtek kalciumot szedni, hogy megelőzzék a csontritkulást. Kutatók érdekes eredményekre jutottak.
A szájon át szedhető kalcium az enyhe vagy közepes aortaszűkületben szenvedő idős betegeknél nagyobb eséllyel vezethet aortabillentyű-cseréhez, és halálhoz egy friss kutatás szerint - írja a Medscape. A tanulmányt a Heart című online folyóiratban április 25-én tették közzé.

 


Az aortaszűkület a leggyakoribb felnőttkori billentyűbetegség a fejlett világban. Az életkor előrehaladtával egyre több embernél jelentkezhet. Az aortaszűkület a 65 év felettiek 2%-át, a 85 év felettiek 4%-át érinti.


A betegség következtében a billlentyűk elmeszesednek, így a vér nem tud megfelelően áramlani. Ha a betegséget nem kezelik, akkor drámai módon megemelkedik a halálozás kockázata. Egyelőre a betegségek az aortabillentyű-cseréjével lehet kezelni. A kutatók a tanulmányukban kifejtették, hogy az aortaszűkületnek milyen kockázati tényezői vannak:
• magas koleszterinszint
• magas mellékpajzsmirigyhormon-szint
• magas D3-vitamin-szint
• dohányzás
• magas kalciumszint
A szerzők kiemelték, hogy az utóbbi években egyre többen (főleg a csontritkulásra hajlamos idősebb nők) kezdtek el a kalciumot és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: egeszsegkalauz.hu