A szépségápoló termékek árnyoldala a kozmetikumok mellékhatása. Az egészségöntudat fejlődésével párosuló egyre növekvő kozmetikai felhasználás együtt jár biztonságosságuk jogosan elvárt fokozott igényével. A cikk sorra veszi a kozmetikumok életciklusa során biztonságosságuk három fő pillérét, a szabályozást, a „felelős személy” felelősségét, a felhasználói szemléletet. Említést tesz az egységesen, minden kozmetikumra érvényes alapkövetelményről és a biztosítása érdekében hozott szabályozási elemekről. Kiemelt példákon nyomon követi az egészségügyi szabályozás jól érzékelhető szigorodását, különösen az utóbbi években.

 

Bemutatja a mégis előforduló mellékhatásokat és a kialakulásukért leginkább felelőssé tehető anyagcsoportokat, terméktípusokat. Ismerteti a kozmetikumok használatával összefüggő káros hatások felülvizsgálatának rendeleti lehetőségét, a súlyos, nemkívánatos hatás bejelentését az OGYÉI-hez, megemlítve közülük néhány tanulságos esetet. Rávilágít a „felelős személyek” jogkövetésének és a felhasználói szemlélet fejlesztésének fontosságára a nem kívánt hatások elkerülésében.

 

A MELLÉKHATÁSOKÉRT ÁLTALÁBAN FELELŐSSÉ TEHETŐ ANYAGCSOPORTOK Megemlítünk néhány bizonyítottan vagy alaposan vélelmezhetően a nemkívánt mellékhatások kiváltásában szerepet játszó funkciós anyagcsoportot, melyekre érdemes figyelmet fordítani. Kőolajszármazékok (paraffin, vaselin, pebrolatum, mineral oil…) Felhasználásuk létjogosultsága vitatott, a bőrre pozitív és negatív hatásuk egyaránt van. Nem szívódnak fel, a hámrétegen maradnak vízzáró réteget képezve. Vízlepergető tulajdonságuk véd a külső hatásoktól és csökkentik a vízvesztést. Nem kedvező tulajdonsága, hogy komedogén, azaz a pórusok eltömése miatt mitesszerek keletkeznek, ami bőrgyulladáshoz vezethet.

 

Habképző felületaktív anyagok – tenzidek/detergensek (SLS, SLES, ALS…) Sokféle különböző kémiai szerkezetű, tulajdonságú vegyület tartozik a csoportba, tisztító készítmények nélkülözhetetlen hatóanyaga

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: DR. MÓRÉNÉ HORKAY Edit szakértő szakreferens Élelmiszer és Kozmetikai Tudományos Főosztály − OGYÉI A KOZMETIKAI TERMÉKEK ALAPKÖVETELMÉNY