Az Oszaka Egyetem kutatói a Frontiers in Neuroscience folyóiratban számoltak be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményei szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését, írja a PharmaOnline.

 


Korábbi vizsgálataikban már kimutatták, hogy a szokásosan 10 mg/kg/nap dózisban antibiotikumként alkalmazott rifampicin képes “kitakarítani” az agyból az amiloid-béta és alfa-szinuklein rögöket már sokkal alacsonyabb adagolás mellett is, viszont erős májkárosító hatása van. E vizsgálatban igazolták, hogy 0,081 mg/kg/nap dózisban használt rifampicint májvédő hatású resveratrollal kombinálták, és a májkárosodást jelző enzimszintek végig normál értéken maradtak.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.