Az év végi időszakban a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pitvarfibrillációk száma, de most, a Covid árnyékában ez még inkább így van. Nemcsak az ünnepi stressz, de az azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetnek.

 

 

Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban se feledkezzünk meg a létfontosságú vitaminok pótlásáról, mert ma már tudományosan igazolt szívvédő hatásuk. A világjárvány idején a D- és a K2-vitaminról jelent meg számos tanulmány, amelyekből kiderült: kulcsfontosságúak a szervezetünk védelmében.


Az egészen friss kutatások most Covid-19 betegeket vizsgáltak, és egyértelmű összefüggést találtak a K2 és D3 vitaminszint és a halálozások, illetve a betegség súlyossága között – mondja ¬Gellér László. Már a korábbi kutatások is azt mutatták, hogy a K2-vitamin pótlása különösen fontos, a kalciumháztartás szabályozásán keresztül jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait az MGP nevű fehérje aktiválása közvetíti. Korábbi klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése potenciálisan javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében – folytatja a kardiológus.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

Forrás: medicalonline.hu