A borderline személyiségzavar legfontosabb jellemzője az érzelmek szabá¬lyozásának, uralásának zavara. Ennek következtében gyakori a hangulati labilitás, a hangulati állapotok szélsőséges váltakozása, az impulzivitás és instabilitás, az önkép és önértékelés zavara, illetve bonyolult párkapcsola¬tok és egyéb személyes kapcsolatok kialakítása, annak minden nem kívánt következményével együtt.

 

A borderline személyiségzavarral élők a környezetük megítélése szerint gyakran szélsőséges, szeszélyes, kiszámíthatatlanul viselkedő emberek, akik¬nek a társaságát éppen ezért sokan, sokszor nehéznek, terhesnek, sőt elvi¬selhetetlennek élik meg. Fontos azon-ban tudni, hogy a helyzet az érintettek számára is zavaró, gyakran ők is szen¬vednek önmaguktól. Az érintetteknek és környezetüknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a borderline személyiségza¬var gyakran jár együtt önsértő magatar¬tással, öngyilkossági gondolatokkal és cselekedetekkel.


Életmódja, gondolkodása és cselekedetei megváltoztatásával az érintett is sokat tehet állapota javítására, a tünetmentes állapot tartós megőrzésére. Az ehhez szükséges technikák elsajátításában nagy segítséget jelenthet a pszichoterápia.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: otszonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816608

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo