A patikában leggyakrabban megfázást enyhítő szereket, fájdalom-, és lázcsillapítókat vehetünk vény nélkül. A vény nélküli gyógyszerek alkalmazásáról nem az orvos dönt, ami azt a benyomást keltheti, hogy ezek a szerek veszélytelenek. Pedig a vény nélküli gyógyszerek sokszor erős hatásmechanizmusú szerek, amelyek dóziskontroll nélkül, vagy tartós fogyasztás esetén árthatnak. A gyógyszertúlfogyasztás kockázatait mutatja be az ÁSZ készülő elemzése, az erről készült cikksorozat első része a recept nélkül elérhető gyógyszerekről szól.


Miért veszélyes?


Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy a vény nélküli gyógyszerkészítmények dóziskontroll nélküli fogyasztása, vagy rendszeres alkalmazása nagyon jelentős egészségügyi kockázatot hordoz. Már egy egyszerű orrcsepp is valódi fizikai gyógyszerfüggőséget okozhat, és tipikus panasz a láz és fájdalomcsillapítók túlhasználata esetén a gyomorkárosodás, gyomorfekély, vagy a májelégtelenség. Ezt, az ÁSZ elemzés során elkészített szakértői interjúk is megerősítik.


„Betegnek lenni drága" – Ki fizeti meg a költségeket? Az ésszerűtlen gyógyszerfogyasztás nem csak a családi költségvetést terheli meg: a túlfogyasztás egészségügyi következményeinek kezelése végül a társadalombiztosításra hárul. Tehát mindannyian fizetünk azért, ha felelőtlenül alkalmazzuk ezeket a gyógyszereket.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmaonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6806525

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo