Kifejezett szezonalitás nem létezik a szervezet magnézium-ellátottságában, mégis több indoka van annak, hogy tavasszal fokozott figyelmet kapjon a magnézium-szupplementáció [1-7].

 

A fizikai aktivitás fokozódása, a korlátozásokkal teli pandémiás időszak alatt felhalmozódott stressz oldása, illetve a télen megcsappant D-vitamin-szint optimalizálása kapcsán is kulcsfontosságú a megfelelő magnézium-ellátottság [5-7].

 

A tavasz a szabadba hívogat, és mozgásra sarkall

 

A hirtelen jött fizikai megterhelés – például sportolás formájában - fokozott magnézium-igénnyel jár. Kimutatott, hogy a sportolók több, mint 50 %-a hipomagnezémiás [1].
A fizikai igénybevételre, főként edzetlen egyéneknél, gyakran görcsös izomösszehúzódással reagál a szervezet. Az izomgörcsök kezelésére lehetséges megoldásként a Németországi Neurológiai Társaság a nyújtógyakorlatok végzése mellett a több héten át tartó magnézium-bevitelt említi [2,3].

 

Az idei tavasz a stressz szempontjából is más, mint a korábbiak

 

A koronavírus járvánnyal járó bezártságra ítéltség és a társasági élet hiánya stressz és alvászavarok forrása lehet.
Az alacsony magnézium-szintű, egyébként egészséges felnőtteknél a magnézium-szupplementáció enyhítheti a stresszt és javítja az alvásminőséget [4,5]. A stressz oldása tekintetében a B6-vitaminnal kombinált magnézium-alkalmazás - Pouteau és mtsai közleménye szerint hatásosabb lehet az önmagában alkalmazott magnéziumnál [4].

 

Márciusra mélypontjára kerül a D-vitamin-szint [6]

 

A D-vitamin pótlása mellett arra is ügyelni kell, hogy magnéziummal is kellőképpen ellátott legyen a szervezet. A magnézium ugyanis a D-vitamint metabolizáló enzimek működéséhez, a D-vitamin hatásának az optimalizálásához is elengedhetetlen [7].

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmaindex-online.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6814601

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo