Nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ– mindezt nem kívánt hatások nélkül.

The BMJ egyik közleménye szerint  nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ, mint más ajánlott diéták mellett. A szerzők hangsúlyozzák,hogy bár a diétából adódó előnyök 12 hónap múltán csökkennek, de a diabéteszgondozást végző orvosok mérlegelhetik, hogy ennek ellenére javasolják a 6 hónapos szigorú szénhidrátszegény diétát betegeiknek.

 

Figyelmeztetnek arra is, hogy ez a típusú étrendi korlátozás csak aktív monitorozással, a gyógyszeres kezelés szükség szerinti korrekciójával vezethető be.

 

Már régóta ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének esszenciális eleme a megfelelő étrend követése. Ám továbbra sem egyértelmű, melyik diéta választandó erre a célra, és az egymásnak ellentmondó korábbi vizsgálatok sem segítenek eligazodni a kérdésben.

 

Azokat a diétákat minősítették LCD-nek, melyekben a napi kalóriabevitel kevesebb mint 26%-a származott szénhidrátokból, míg VLCD-k esetében ez az arány mindössze max. 10% lehetett. Olyan vizsgálatokat vontak be az elemzésbe, melyekben a diétákat legalább 12 héten át alkalmazták 2-es típusú diabéteszben szenvedő felnőtt cukorbetegeknél (az átlagéletkor az egyes vizsgálatokban 47 év és 67 év közé esett).

A kimeneteleket 6 és 12 hónap elteltével értékelték. Bár a vizsgálatok felépítése eltért egymástól, és minőségüket tekintve sem voltak egységesek, mégis megvalósítható volt az adatok összevetése.

 

Az alacsony vagy közepes erősségű bizonyítékok alapján azt találták, hogy LCD alkalmazása mellett 6 hónap múltán nagyobb arányban következett be a diabétesz remissziója, mint a kontrollnak tekintett diéták mellett, mindez nem kívánt kísérőjelenségek nélkül.

 

A szerzők hosszú távú, jól megtervezett, kalóriakontrollált randomizált vizsgálatokat tartanak  szükségesnek annak tisztázására, hogy az LCD hosszabb távon miként befolyásolja a testsúlycsökkenést és a diabétesz remisszióját, valamint a kardiovaszkuláris mortalitást és morbiditást. 

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: medicalonline.hu