Bár a szorongást elsődlegesen az idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerekkel kezeljük, elképzelhető, hogy más gyógymódokat is be kell vetnünk, amennyiben bebizonyosodik az endokrin rendszer szerepe.

 

Egy most megjelent közlemény szerzői felvetik, hogy a szorongásbetegség – legalábbis részben – az endokrin rendszer működészavarára lehet visszavezethető. Eredményeik arra utalnak, hogy a pajzsmirigy gyulladása összefüggésben állhat a szorongászavarokkal. Az Európai és Nemzetközi Obezitológiai Konferencián idén szeptemberben nyilvánosságra hozott kutatás ukrán szerzői szerint az endokrin rendszer fontos szerepet játszhat a szorongás kialakulásában. A szorongásos panaszokkal jelentkező beteget kivizsgáló orvosnak az idegrendszeri eltéréseken túl figyelemmel kell lennie a pajzsmirigy és az egész endokrin rendszer állapotára is. A gyulladás kezelésére a szerzők 14 napon át ibuprofent és tiroxint adagoltak, mely eredményesen csökkentette a pajzsmirigy gyulladását. A gyulladás megszűntét követően a résztvevők szorongásos panaszaik enyhüléséről számoltak be, és ezt igazolták a szerzők által elvégzett tesztek is.

 

A szerzők azt tervezik, hogy vizsgálódásukat kiterjesztik arra is, hogy a nemi hormonok és a mellékvesehormonok – többek között az ösztrogén, tesztoszteron, kortizol, progeszteron és prolaktin – milyen szerepet játszhatnak azokban az esetekben, amikor a szorongásbetegség mellett a pajzsmirigy gyulladása is igazolható. 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.