Negyvenes éveikben sokan legyintenek a porckopásra, mondván, hogy csak az idősek betegsége lehet. Holott dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája szerint egyre korábban jelentkeznek a figyelmeztető tünetek.


Bár sokan úgy vélik, hogy a porckopás hasonló állapot lehet, mint a csontritkulás, vagyis csak az idősebbeket, és főként a nőket érinti, ez korántsem igaz. Míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, addig ma az érintettek átlagéletkora 56 év - állítja . Az újonnan diagnosztizált esetek több mint felét 45-64 év közti páciensek teszik ki. Ugyanakkor térdprotézis beültetésére átlagosan 66 éves korban kerül sor, ami azt jelenti, hogy a megelőző években egyrészt kezelni kell a kialakult fájdalmakat, másrészt meg kell előzni az állapotromlást, amennyire lehetséges. Magunk is sokat tehetünk a porcainkért!

 

Az életmódbeli változtatásokkal számos esetben megelőzhető, késleltethető a porcok kopása. Nagyon fontos, hogy túlsúly esetén igyekezzünk megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezzel jelentősen tehermentesíthetjük az ízületeket. Mozogjunk rendszeresen, még fájdalom esetén is: a torna - ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében.

 

Megelőzésképpen és a kezelésben is kiemelt szerepű a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, amely segít megerősíteni az ízületek körül az izmokat. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem rónak nagy terhet az érintett területekre. Emellett bevethetjük a szájon át szedhető porcépítő szereket is, de ezek kiválasztásában feltétlenül kérjünk tanácsot az orvostól - így pénztárcánkat és ízületeinket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.com

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6810160

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo