Az alkoholbetegek kezelésében használt diszulfiram egérkísérletek szerint hatásos lehet elhízásban a testsúly jelentős csökkentésére, emellett javítja a metabolikus állapotot is.


Az elhízás világszerte globális egészségi és egészségügyi probléma. Az elhízottak száma 1975 óta megháromszorozódott, így ma már legalább 650 millió elhízott ember él szerte a világon. Az elhízás számos kórkép kockázati tényezője, ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok. A problémára a mostani COVID-19-járvány ismét ráirányította a figyelmet, hiszen bebizonyosodott, hogy túlsúlyos és elhízott betegeknél a fertőzés súlyosabb tünetekkel jelentkezik, és gyakoribbak a szövődmények is.

 

Az elhízás komplex okokra vezethető vissza, és még mérsékelt fokú fogyás elérése sem könnyű feladat. A kezelési lehetőségek korlátozottak, és jórészt nélkülözhetetlen az életmód megváltoztatása, mellyel azonban nem mindenkinél érhető el tartós testsúlycsökkenés.

A National Institute on Aging nemrégiben a Cell Metabolism -ban nyilvánosságra hozott vizsgálatában egy olyan gyógyszert teszteltek, mely eredetileg a krónikus alkoholproblémák terápiájában használatos. Úgy tűnik, hogy a diszulfiram alkalmas lehet az elhízás kezelésére is.

A diszulfiram a krónikus alkoholbetegség kezelésének gyógyszere, melyet az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) több mint 70 évvel ezelőtt engedélyezett. A diszulfiram hatása azon alapul, hogy alkohol fogyasztását követően szinte azonnal a másnapossághoz hasonló tüneteket – hányingert, hányás, fejfájást – okoz.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: otszonline.hu