A szerzők 20 európai ország adatait elemezve azt találták, hogy a D-vitamin hiány a COVID-19 betegség kialakulásának és halálozásának jelentős kockázati tényezője.

 

A szerzők abból a feltételezésből indultak ki, hogy a D-vitamin védő szerepet játszhat a SARS-CoV-2-fertőzések esetében. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a koronavírus spike fehérjéjének kötőhelyéül szolgáló ACE2 receptor magasabb szintje esetén a COVID-19 betegség kimenetele kedvezőbb. A tüdőt a több ACE2 receptor védi az akut károsodástól, a D-vitamin (1,25-dihidroxi-D3-vitamin, kalcitriol) pedig fokozza az ACE2 receptor expresszióját az ACE2/Ang (1–7)/MasR tengelyen keresztül [redox.2019.101295].
Azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az egyes országokban az átlagos D-vitaminszint és a COVID-19 esetek száma illetve a betegség okozta mortalitás között. Az egyes országok átlagos D-vitaminszintjeit szakirodalmi adatok alapján határozták meg. A COVID-19 egymillió lakosra jutó esetszámát és a betegség okozta egymillió főre jutó halálozást az egyes országokban a rendelkezésre álló adatbázisokból vették.


Bár a szerzők a torzítások csökkentése érdekében csak európai országokat vizsgáltak, további korlát lehet, hogy az országonkénti esetszámot befolyásolta az elvégzett tesztek száma, ezért a D-vitamin potenciális védő szerepét jobban mutatja a betegségből eredő mortalitási arány.
Martineau és mtsai már 2017-ben leírták a BMJ-ben, hogy metaanalízisük szerint a D-vitaminpótlás biztonságos és védő hatású akut légzőszervi fertőzések ellen. A D-vitamin pótlása súlyos D-vitaminhiány esetén járt a legtöbb előnnyel.


A D-vitaminszint és a COVID-19-esetek száma, és még inkább a fertőzés okozta halálozás között szignifikáns összefüggés áll fenn. A D-vitaminról már korábban is számos esetben kimutatták, hogy védő szerepe van az akut légzőszervi fertőzésekkel szemben, és használata biztonságosnak. A D-vitamin pótlása hasznos lehet a SARS-CoV-2-fertőzés elleni védekezésben, különösen a leginkább veszélyeztetett, legsérülékenyebb és leginkább D-vitamin hiányos idősebb korosztályban.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmindex-online.hu