70 évvel ezelőtt, április 7-én ünnepeltük először az egészségügyi világnapot. A kerek évforduló alkalmából az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új és kifejezetten az idősebb korosztálynak szóló táplálkozási ajánlásából közöl részleteket, áprilistól. A hasznos információk, gyakorlati tanácsok, mintaétrendek és receptek a www.merokanal.hu weboldalon lesznek elérhetők.

 

...Fontos, hogy a 60 év felettiek, de a róluk gondoskodók, őket ellátók is tisztában legyenek azzal, milyen speciális táplálkozási igényei vannak ennek a korosztálynak, hogy ne csupán önmagában az átlagos élethossz növekedjen, hanem párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma is. Az öregedő társadalmak olyan közös feladata ez, melynek sikeres teljesítése egyértelműen pozitív gazdasági és szociológiai hatásokat eredményez, világszerte.

 

Az öregedés természetes biológiai folyamat, és nem szükségszerű, hogy kóros állapotok vagy betegségek kísérjék, azonban a kialakuló élettani változások kétségkívül fokozzák a betegségekre, balesetekre való hajlamot. Időskorra a szervezetben számtalan változás következik be: lassul az emésztés és a felszívódás, gyengül az immunrendszer, csökken a szervezet energiaszükséglete és a hormonszint. 60 éves kor felett ezért gyakrabban alakulhat például ki túlsúly és elhízás, amely hozzájárulhat a cukorbetegség, az egyes daganatos és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez. A többlet testsúly továbbá megterheli a csontokat és ízületeket, nehezítve a mindennapi tevékenységek elvégzését. Az egészség megőrzése érdekében kiemelten fontos, hogy a szervezetben történő változásokhoz igazodó táplálkozási szokások alakuljanak ki.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: ogyei.gov.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811302

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo