Egy michigani háziorvos foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy mire ügyeljünk, ha élelmiszert vásárolunk a koronavírus-járvány idején. Mutatjuk a leghasznosabb tanácsokat.

 

Az orvos szerint az első lépés, hogy még a bevásárlás megkezdése előtt letöröljük a bevásárlókosár fülét vagy a kocsit egy tisztítókendővel - csak ezután fogjuk meg. A boltban legyünk célirányosak, tudatosak: csak azokat a termékeket vegyük le a polcról, amiket meg is vásárolunk - még a csomagolt árukat se tapogassuk össze. A legjobb, ha két hétre előre tervezünk és úgy vásárolunk be. A légzőszervi panaszokkal küzdőknek, a koronavírus-gyanús személyeknek, valamint a 60 év felettieknek pedig azt javasolja a szakember, hogy lehetőség szerint inkább bízzák másra a bevásárlást.

 

A boltokban nem fertőtlenítenek mindent, ezért hazaérve nagyon körültekintően kell eljárnunk. A legveszélyeztetettebbeknek csak akkor vigyünk élelmiszert a koronavírus-járvány idején, ha megbizonyosodtunk róla, hogy nem jelenthet kockázatot számukra semmi, ami a kosárban van.

 

Még a tudósok között sincs teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy bizonyos felületeken pontosan meddig képes túlélni az új koronavírus. Ezért VanWingen azt javasolja, hogy menjünk biztosra, és három napig ne vigyük be a lakásba a megvásárolt termékeket, hanem tároljuk inkább a garázsban vagy a teraszon. Ezt azonban nem minden család tudja megoldani, és egyes termékeknél nem is célszerű - bizonyos élelmiszereket ugyanis mielőbb a hűtőbe vagy a fagyasztóba kell tenni. Ilyenkor lehetőség szerint távolítsuk el az áruk műanyag- vagy papírcsomagolását, és csak az élelmiszereket tegyük a megfelelő helyre.

 

Ha ez sem megoldható, akkor az orvos azt ajánlja, hogy az adott termékeket alaposan töröljük át fertőtlenítő kendővel vagy tisztítószeres ronggyal - különösen azokat, amelyeket feltételezhetően sokan megfogtak előttünk, akár koronavírus-fertőzöttek is. Azonban nem lehet minden élelmiszert lefertőtleníteni - a zöldségeket és gyümölcsöket például kifejezetten nem ajánlott. Ezeket az orvos szerint úgy tisztíthatjuk meg, ahogy a kezeinket is: mossuk szappanos vízzel legalább 20 másodpercig, mindenhol alaposan átdörzsölve. Egy másik szakértő szerint azonban ez a módszer akár negatív következményekkel járhat, így érdemesebb csak egyszerűen hideg, tiszta folyóvízzel megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt elfogyasztanánk őket.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782603

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo