Mire figyeljenek a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő, immunszupprimált és/vagy biológiai kezelésben részesülő betegek a koronavírus-járvány idején – a Magyar Gasztroenterológiai Társaság kérdések mentén fogalmazta meg ajánlásait a betegek részére.
A klinikai adatok alapján a fertőzés fő tünetei a láz, száraz köhögés, gyengeség, fáradtság, izomfájdalom és légszomj. Ritkábban ugyan, de előfordult hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás is. A koronavírus-család tagjai képesek légúti és gyomor-bél rendszeri tünetekkel járó megbetegedés kiváltására.


A koronavírus a fertőzött beteg székletében kimutatható, és egy esetismertetés szerint a hasmenés lehet a fertőződés első tünete is. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a betegség átadásában a tápcsatorna is szerepet játszhat. A jelen adatok nem utalnak arra, hogy a koronavírus-fertőzés a gyulladásos bélbetegség fellángolását okozná. Azonban, ha arra gondolunk, hogy a H1N1 vírus tápcsatornai tünetek nélkül is a gyulladásos bélbetegség enyhe fellángolását okozta a fertőzés első hetében, főként colitis ulcerosás (fekélyes vastagbél-gyulladásos) betegekben, ilyen típusú tünetek megjelenése sem lenne teljesen váratlan és meglepő.
Mire figyeljenek emiatt az IBD-s betegek?

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: medicalonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782882

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo