Az N-acetil-cisztein antioxidáns hatással is rendelkezik,aminek a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága.

A légúti fertőzések világszerte a lakosság jelentős részét érintik. Az Európai Unió tagországaiban a kórházba kerülések 7 százaléka írható a légúti megbetegedések számlájára. Emellett, a respiratorikus megbetegedések az összhalálozás körülbelül 12 százalékáért felelősek (1).

 

Az alsó vagy felső légúti infekciókkal járó (RTI) produktív köhögés tüneti kezelésében jelentős szerep hárul a vény nélküli forgalomban elérhető (OTC) vagy vénykötelesen kapható gyógyszerekre. Az ambroxol, a brómhexin, a karbocisztein, az N-acetil-cisztein, az erdosztein és a sobrerol gyógyszerei törzskönyvezett gyógyszerekként vannak forgalomban világszerte (utóbbi készítményei Magyarországon nincsenek forgalomban) (1).
a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága.

 

Az N-acetil-cisztein mint mukolitikum

A ciszteinszármazékok, így az N-acetil-cisztein (NAC) is a leggyakrabban rendelt mukolitikumok közé tartozik Európában. Az NAC képes a nyák makromolekuláiban lévő diszulfidhidak lebontására, ilyen módon a nyák viszkozitásának csökkentésére, a nyák elfolyósítására (1).

Az N-acetil-cisztein antioxidáns hatással is rendelkezik, aminek a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága. Hasonlóképpen, krónikus bronchitis esetén is segíthet az exacerbatiók kivédésében az NAC adagolása (1). Emellett, az NAC a cisztás fibrózis kezelésében is szerepet kap.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmaonline.hu